Nieuwbouw

Wat is de functie van een dakoversteek?

Een dakoversteek is een klein stukje dak dat uitsteekt over de buitengevel van een woning. Het is alsof het dak net iets te groot werd gebouwd. Maar vergis je niet, zo’n dakoversteek heeft wel degelijk een functionele en een esthetische waarde, zowel bij een plat dak als bij een hellend dak. Hier gaan we dieper in op de functie en de voordelen van een dakoversteek.

De esthetische waarde

Veel mensen kiezen voor een dakoversteek omdat het de woning er minder kaal doet uitzien. Door het dak een passende oversteek te geven, zal de woning meer uitstraling krijgen, en stijgt natuurlijk ook de waarde van het huis.

De esthetische voordelen zullen des te meer stijgen naarmate je de oversteek nog verder afwerkt. Zo kan je bijvoorbeeld een bijpassende draagstructuur voorzien, of aan de onderkant sfeervolle verlichting plaatsen. Hierdoor creëer je onder het dak een knus overdekt plekje dat kan dienen als terrasje.

De functionele waarde

Een dakoversteek ziet er niet alleen mooi uit, het heeft bovendien een functionele waarde. Het extra stukje dak zal een bescherming bieden tegen allerlei weersomstandigheden. In de zomer biedt het welgekomen schaduw, en kan de hoogstaande zon niet langs de ramen onder het dak binnendringen. Daarentegen zal de laagstaande zon in de winter wel naar binnen kunnen schijnen. Het gevolg: koel in de zomer en warm in de winter.

Ook tegen neerslag biedt de dakoversteek een goede bescherming. Regen zal niet meer zo makkelijk tegen de gevel druppelen, waardoor je gevel langer beschermd blijft. Ook de dakgoot staat verder van de gevel af, wat zeker in geval van lekken voor minder schade aan de gevel zorgt.

Zowel voor platte als hellende daken

Een dakoversteek is zowel mogelijk bij platte daken als hellende daken. Bij platte daken gaat het dan voornamelijk om een perfecte horizontale dakoversteek, met een eigen draagstructuur die verankerd is aan de muren en het dak. In dit geval zal de oversteek voornamelijk dienen voor de afvoer van regenwater, en het beschermen van de gevel onder het dak.

Bij hellende daken kan je zowel kiezen voor een horizontale als een hellende structuur. In dat laatste geval zal het dak eigenlijk gewoon worden doorgetrokken tot de gewenste lengte, en heeft het geen aparte draagstructuur nodig. Een schuine dakoversteek dient ook enkel voor het beschermen van de gevel onder het dak.

Ook interessant