Nieuwbouw

Jan Folens (BAM Contractors) Jonge Vlaamse Aannemer van het jaar

Jan Folens (BAM Contractors) Jonge Vlaamse Aannemer van het jaar
Gisteren, 3 oktober 2017, werd Jan Folens gehuldigd als Jonge Vlaamse aannemer voor de regio Limburg. Deze prijsuitreiking gebeurde naar aanleiding van de voorstelling van het visierapport van de Vlaamse Confederatie Bouw. Hij kreeg een beeld gemaakt door kunstenares Mie Bogaerts dat staat in het teken van het thema ‘doorbraak door samenwerking’. De prijzen worden mede mogelijk gemaakt door Federale Verzekering. De Jonge Vlaamse Aannemer wordt per regio gekozen in nauw overleg met de lokale bouwconfederaties. Twee elementen zijn daarbij bepalend: de performantie van de jonge bedrijfsleider én zijn inzet voor de beroepsorganisatie.

Burgerlijk ingenieur Jan Folens werkte vanaf 2003 bij Betonac. Deze firma werd in 2007 overgenomen door Koninklijke BAM Groep om vervolgens in 2015 te fusioneren met zusterbedrijf CEI-De Meyer.
Jan Folens is sinds 2017 gedelegeerd bestuurder van het bouwbedrijf BAM Contractors. Hij werd door de Confederatie Bouw Limburg voorgedragen als Jonge Vlaamse Aannemer. Jan Folens is ook bestuurder bij de Jongerenkamer Bouw Limburg en wordt alom gerespecteerd voor zijn nauwe inzet binnen deze organisatie.

Innoveren, digitaliseren en professionaliseren zijn de speerpunten van zijn beleid bij BAM Contractors. Daartoe streeft hij naar een volwaardig talentmanagement. Jan Folens: “Dat begint met de juiste mensen vinden én aantrekken, maar gaat ook om het behoud van talent. De relatief hoge werkdruk met daarbovenop de snelle veranderingen in de sector doen mensen afhaken en vaak zelfs van sector veranderen. Die collega’s dreigen we dan voorgoed kwijt te raken. Bovendien zijn er grote verschillen in innovatieve snelheid naargelang de bouwplaats. Vermits de realisatie van een project twee tot drie jaar duurt, krijgen we nu bouwplaatsen waar bimmen nog altijd niet is doorgedrongen, en andere waar het al is ingeburgerd. Zo snel gaat de verandering nu.”.

Op het vlak van digitalisering denkt Jan Folens vooral aan de toepassing van BIM en de bijbehorende ‘digital construction’. Daarnaast biedt digitalisering als belangrijk voordeel dat de papieren molen grotendeels gaat verdwijnen en zo de werklast kan verminderen via kleine slimme toepassingen. Maar de overgang wordt bemoeilijkt door de huidige snelheid op de sofwaremarkt. Zo kan het bedrijf vandaag voor een softwarepakket kiezen dat morgen al voorbijgestreefd is. Daarnaast denkt Jan Folens aan de uitvinding van nieuwe producten en aan de wijzigende rol van de aannemers in het kader van fenomenen zoals Smart Cities en Smart Mobility. Wat als in de nabije toekomst stukken wegen kunnen worden verhuurd? Wat als transportwegen energie zullen kunnen produceren?

Het bedrijf telt nu ongeveer evenveel arbeiders als bedienden. Voor de arbeiders is daarmee, volgens Jan Folens, de ondergrens bereikt. Met minder arbeiders verliest een bouwbedrijf te veel eigen knowhow en de mogelijkheid om nog de kwaliteit te controleren.

Ook interessant