Nieuwbouw

Futuristische nieuwbouw voor provinciale school avAnt in Deurne

Futuristische nieuwbouw voor provinciale school avAnt in Deurne
© provincie Antwerpen
De werken aan de nieuwbouw van avAnt (voorheen Sint Godelieve) in Deurne zijn officieel gestart met een symbolische eerste zuil. Het nieuwe gebouw wordt een architecturaal hoogstandje. Omdat de school in het park Rivierenhof ligt, waren er enkele voorwaarden om er te mogen bijbouwen. De architecten kwamen op de proppen met een futuristisch, duurzaam ontwerp.

De provinciale school avAnt aan het Rivierenhof in Deurne krijgt een grondige make-over. Het historische gebouw van architect Pol Berger wordt gerenoveerd. Hier komen de klassieke leslokalen. Maar dé blikvanger is ongetwijfeld de hypermoderne nieuwe vleugel. Hier komt een atelierhal met grote glaspartijen, de hal is 'Bijna Energie Neutraal'. Een ingangspaviljoen verbindt de historische vleugel en de nieuwe vleugel.

Ontwerp voor de toekomst

De ruimte in het park Rivierenhof is kostbaar en de school zal er dan ook maximaal geruik van maken. Er ontstaat een overlapping tussen de school en het park. Bovenop het dak van het nieuwe atelierlandschap komt een platform dat toegankelijk is vanuit Deurne. Dit platform werkt als een terras en vormt de nieuwe hoofdtoegang tot het park voor voetgangers, fietsers en gebruikers van de nabijgelegen bus- en tramhaltes.

Gedeputeerde Inga Verhaert: “Het platform wordt een nieuwe iconische plek in het park, vergelijkbaar met de Rozentuin, de vijver of het openluchttheater. Een plek waar de school letterlijk naar buiten treedt in het park.”

Futuristische nieuwbouw voor provinciale school avAnt in Deurne
Gedeputeerde Inga Verhaert en de schooldirectie plaatsen mee de eerste zuil
© compagne fotografie


Extra plaatsen voor onderwijs

In de nieuwe vleugel zullen 220 leerlingen extra les kunnen volgen. Momenteel telt campus Rivierenhof zo’n 382 leerlingen. De school kende de laatste jaren een grote groei onder meer door de succesvolle richtingen Mode en Kunst. In de toekomst zullen er echter nog meer plaatsen nodig zijn. Want het plaats tekort in het kleuter- en basisonderwijs verlegt zich tegen 2020 naar het middelbaar onderwijs.

Gedeputeerde Inga Verhaert: “Het Provinciaal Onderwijs Antwerpen anticipeert daar nu al op met enkele grote investeringen. Zo zullen we in totaal 1000 nieuwe plaatsen creëren tegen 2020. Dat is 20% van de extra plaatsen die in onze provincie nodig zijn. Hiermee levert het provinciaal onderwijs, als klein net, toch maar mooi een stuk van de oplossing voor het verwachtte plaats tekort."

Tegen het voorjaar van 2019 moeten de werken klaar zijn. Tijdelijke klassen zorgen ervoor dat de school blijft draaien tijdens de werken.

Ook interessant