Nieuwbouw

Sterke daling bouwvergunningen niet onrustwekkend

Sterke daling bouwvergunningen niet onrustwekkend
In de eerste vijf maanden van dit jaar zijn in Vlaanderen vergunningen uitgereikt voor de bouw van 13.803 woningen (eengezinswoningen en flats). Dat zijn er maar liefst 40% minder dan tijdens de vijf eerste maanden van 2016. Dat blijkt uit de cijfers die de FOD Economie vandaag publiceert.

De op het eerste zicht spectaculaire daling van het aantal bouwvergunningen is niet onrustwekkend en goed verklaarbaar.

De jongste jaren zien we dat veel bouwlustigen anticiperen op strengere energie-eisen die vaak op 1 januari in voege treden. Om te ontsnappen aan deze nieuwe, strengere eisen, vragen velen nog snel, vóór Nieuwjaar, een vergunning aan. De effectieve aflevering van deze vergunningen volgt dan in de eerste maanden van het nieuwe jaar. Dit veroorzaakt een tijdelijke piek in het aantal afgeleverde vergunningen. Als men jaren met nieuwe eisen vergelijkt met jaren zonder nieuwe eisen, krijgt men een vertekend beeld. Na de piekperiode volgt een periode waarin aanzienlijk minder vergunningen worden afgeleverd. Het gaat dus om een versnelling van de vergunningsaanvragen.

Het hoge aantal afgeleverde vergunningen in het begin van 2016 heeft alles te maken met het anticiperen op het verstrengen van het verplichte E-peil van E60 naar E50 voor aanvragen vanaf 1 januari 2016. Eind 2015 werden daarom massaal veel vergunningen aangevraagd.

In 2017 speelt zo’n anticipatie-effect niet omdat het E-peil niet verstrengd is op 1 januari.

De eerstvolgende verstrenging van het verplichte E-peil voor woningen komt er op 1 januari 2018 (E40).

Sterke daling bouwvergunningen

Ook interessant