Vastgoed

Poolse woontoren van Matexi verkocht aan investeerdersgroep

Matexi bouwt stevig aan zijn toekomst in Polen. De buurtontwikkelaar rondde recent de verkoop af van ‘Pereca’, een moderne woontoren die het in Warschau bouwt. De nieuwe eigenaar is het Duitse Bouwfonds European Residential Fund (BERF) dat daarmee ook een primeur in handen heeft: het is de eerste transactie van een volledig appartementsblok door een buitenlandse investeerdersgroep op de Poolse residentiële markt. De aankoop gebeurt door middel van Forward Funding en wordt binnen 24 maanden volledig afgerond. Binnen dit en twee jaar moet de bouw van de 193 appartementen, winkelruimte en een ondergrondse parkeergarage klaar zijn.

Sinds Matexi in 2010 voet aan wal zette in Polen - naast het Groothertogdom Luxemburg de tweede buitenlandse markt van Matexi - heeft de buurtontwikkelaar er met onder andere Apartamenty Marymont en Kolska al heel wat succesvolle projecten gerealiseerd. Nu komt daar ook nog het Pereca-project bij, een woonblok met 193 appartementen. “Tijdens een prospectie van nieuwe markten enkele jaren geleden kwam Polen naar voren als de meest interessante locatie”, zegt Rik Missault, COO van Matexi. “Het economisch klimaat is er goed en de regio rond Warschau kent een echte boom. En waar werkgelegenheid is, is ook behoefte aan woongelegenheid.”

Primeur op Poolse markt

De verkoop van de woontoren door Matexi Polska aan het Duitse Bouwfonds European Residential Fund (BERF) is een belangrijke mijlpaal voor de toekomst van de buurtontwikkelaar in Polen. Het is trouwens de eerste keer op de Poolse residentiële markt dat een volledig appartementsblok door een buitenlandse investeerdersgroep wordt aangekocht. De transactie gebeurt volgens het Forward Funding Model: BERF financiert en Matexi neemt de realisatie voor zijn rekening. Dat toont het vertrouwen tussen beide partijen.

“In de afgelopen jaren hebben we stevig gebouwd aan ons verhaal in Polen. We hebben al zo’n 664 wooneenheden gerealiseerd en er staan er nog zo’n 412 in de steigers. Ons totale portfolio is ondertussen uitgebreid tot zo’n 2.000 wooneenheden. Met die kilometers op de teller bouwen we ook aan het vertrouwen van de Poolse markt”, zegt Mirek Bednarek, Business Unit Manager Matexi Polen. BERF beaamt dat ze met Matexi in zee gaan omdat zij een jarenlange knowhow in commercieel vastgoed koppelen aan een ruime ervaring in werken met beleggingsfondsen. Die unieke combinatie is van onschatbare waarde voor BERF.

Poolse woontoren van Matexi

Woontoren voor young professionals

Het appartementsblok richt zich met zijn ontwerp en locatie in het stadscentrum van Warschau duidelijk op de residentiële huurmarkt. Het project omvat 193 compacte, kwalitatieve appartementen die tegemoet komen aan de noden van young professionals. Zij vormen het merendeel van de huurmarkt en zoeken naar een manier om hun werk in de Poolse hoofdstad te combineren met een gemakkelijke toegang tot alle voorzieningen en attracties die de stad te bieden heeft. Het project wordt aangevuld met een winkelruimte op de begane grond en een ondergrondse parkeergarage enmoet binnen dit en twee jaar voltooid zijn.

Ook interessant