Nieuwbouw

Stedelijk zwembad Kapermolen officieel geopend

Vanaf 23 juli is het nieuw stedelijk zwembad Kapermolen in Hasselt open voor het grote publiek. Eén dag eerder werd het bad officieel geopend door burgemeester Hilde Claes en schepen van Sport Habib El Ouakili. “We zijn erg trots om hier vandaag samen met Brigitte Smets, voormalig schepen van Sport, te mogen staan,” zegt burgemeester Hilde Claes. “Zij heeft het dossier van het nieuwe zwembad indertijd immers opgestart en is hier jarenlang voor blijven ijveren. De Hasselaren krijgen vandaag het zwembad waar ze recht op hebben!”

Het splinternieuwe complex telt twee sportbaden, een olympisch buitenbad met ligweide, een wildwaterbaan, twee golfslagbaden en twee kinderbaden. Daarnaast zijn er ook een vergaderzaal en een polyvalente zaal aanwezig in het complex. Het totale kostenplaatje van het project bedraagt 21 miljoen euro.

Toegankelijkheid

“We wilden vooral een zwembad dat toegankelijk is, in de ruimste zin van het woord,” zegt burgemeester Hilde Claes. “Zo is het nieuwe complex bijvoorbeeld veel beter uitgerust voor personen met een beperking. Er is een mobiele lift voorzien waarmee we personen met een beperking in en uit élk bad kunnen helpen. Daarnaast hielden we de prijs van een zwembeurt bewust erg democratisch zodat ook dit geen drempel kan zijn om te komen zwemmen.” Een zwemticket kost 3,50 euro voor zowel Hasselaren als niet-Hasselaren. Voor deze prijs krijg je toegang tot alle binnen- en buitenbaden. “Kinderen betalen uiteraard minder en ook voor studenten en mensen die in een moeilijke financiële situatie zitten, hebben we kortingen voorzien,” zegt de burgemeester.

De verdubbeling van het wateroppervlak zorgt er ook voor dat het zwembad veel toegankelijker wordt voor de recreatieve gebruiker: de openingsuren worden gevoelig uitgebreid en er is meer ruimte voor vrij zwemmen. Het zwembad is elke dag geopend van 08.30 uur tot 21.00 uur, in het weekend van 09.00 tot 21.00 uur. Van dinsdag tot en met vrijdag kunnen abonnementhouders zelfs al vanaf 07.00 uur een duik komen nemen. “Belangrijk hierbij is vooral dat het voortaan mogelijk is om op elk moment vrij te komen zwemmen,” zegt schepen El Ouakili. “Vroeger was dit, omwille van de beperkte capaciteit, niet mogelijk.”

De dienstverlening verbetert echter niet alleen voor de recreatieve zwemmer. “Door de verdubbeling van het wateroppervlak wordt het zwembad ook toegankelijker voor scholen en sportclubs,” gaat schepen El Ouakili verder. “Door het feit dat de zwemwatercapaciteit stijgt van 476 m² naar 956 m² kunnen wij als stad ons aanbod naar sportclubs en scholen uitbreiden en zo iedereen de kans geven om het zwembad te gebruiken. Vroeger waren er lange wachtlijsten voor de zwemlessen en haakten scholen af omwille van capaciteitsproblemen. Deze zaken behoren met de opening van het nieuwe zwembad tot het verleden.”

zwembad Kapermolen Hasselt officieel geopend

Capaciteit

Bij erg slecht weer, wanneer het buitenbad gesloten blijft, kunnen er maximaal 700 bezoekers binnen in het zwembad. Bij heel mooi weer, wanneer het buitenzwembad en de ligweide ook geopend zijn, loopt de maximumcapaciteit op tot 2.500 personen. “We merken dat er momenteel erg veel interesse is in het Hasseltse zwembad,” zegt El Ouakili. “We verwachten de eerste weken dan ook aardig wat volk. Om niemand te moeten teleurstellen, kan je vooraan op onze website in realtime volgen hoeveel bezoekers er op dat moment in het zwembad aanwezig zijn en hoeveel er nog bij kunnen. De teller aan de ingang van het zwembad wordt rechtstreeks gestreamd met de website. Deze manier van werken zullen we na een aantal weken evalueren.”

Duurzaamheid

“Het Hasselts Energiebedrijf (HEB) steekt flink wat middelen in de bouw van het nieuwe Hasseltse zwembad in park Kapermolen,” zegt schepen van Energie en Duurzaamheid Joost Venken. “Maar de besparingen aan energiekosten zijn op termijn navenant. Het HEB heeft bijgedragen aan de investering in driedubbele beglazing. Die zorgt voor een minder verbruik van zowat 30.000 kWh. Aan de huidige tarieven is dat meer dan 1.600 euro per jaar. Het automatisch rolluik dat over het buitenbad komt te liggen, is jaarlijks goed voor een besparing van liefst 280.000 kWh of iets meer dan 15.000 euro omdat het bad niet telkens opnieuw volledig verwarmd moet worden.” Daarnaast is er ook een stevige isolatie voorzien in de muren en verbindt een groendak het nieuwe zwemcomplex naadloos met het park.

zwembad Kapermolen Hasselt officieel geopend

Stormloop voor gratis tickets

Om de opening van het nieuwe zwembad te vieren, krijgen alle Hasselaren vijf gratis zwembeurten aangeboden door het stadsbestuur. “Het verdelen van deze tickets was een groot succes,” vertelt burgemeester Claes. “Al 9.000 Hasseltse gezinnen hebben zich geregistreerd via onze website om de tickets aan te vragen. De helft hiervan is de tickets ook al effectief komen ophalen tijdens één van de zeven verdeelmomenten in de wijken of op de sportdienst.” Hasselaren die nog niet de kans gehad hebben om hun gratis tickets op te pikken, kunnen dit nog steeds doen op de dienst Sport van de stad (Groenplein). Het is ook nog altijd mogelijk om via de website van de stad je gratis zwembeurten aan te vragen.

Het stadspersoneel en de watersportclubs mochten het bad al voor de opening uittesten. De testdagen bleken erg nuttig te zijn. Zo werd bijvoorbeeld duidelijk wat de optimale positie van de redders is en dat de bewegwijzering in het zwembad nog niet helemaal op punt stond. Ook enkele kleine euvels met de toegangspoortjes werden weggewerkt.

zwembad Kapermolen Hasselt officieel geopend

Afbraak oud zwembad

Intussen is de afbraak van het oude zwembad in volle gang. De grote afbraakwerken waarbij veel stof vrij kwam, werden bewust gepland voor de opening van het nieuwe zwembad zodat bezoekers hier geen hinder van zouden ondervinden. Deze werkzaamheden zijn nu dus ook achter de rug. Op dit moment wordt de site vooral verder opgeruimd. Alle afbraak- en opruimwerken zouden begin augustus afgerond moeten zijn.

Ook interessant