Zwembaden en (zwem)vijvers

Het hippe plonsgehalte van Poperinge

Het gloednieuwe sport- en recreatiebad in Poperinge opende op donderdag 30 juni feestelijk zijn deuren. Dat is goed nieuws voor inwoners en stad. En natuurlijk voor bouwbedrijf Furnibo dat met voorsprong van twee maanden de fraaie constructie wist af te ronden. Het speelse ontwerp springt in het oog door zijn atypische verschijning geëvoceerd door de schuine ‘poten’ die de monumentale façade wat poëzie meegeeft.

De betonnen buitenbekleding van ter plaatste gestort beton harmonieert perfect met het stedelijk karakter van de omgeving en buigt zich nederig voor de naastgelegen buren. Er werd kortom rekening gehouden met de omgeving door variatie te brengen in hoge en lage partijen van het recreatiecomplex. De samenwerking tussen LD-Architecten en Furnibo liep dan ook gesmeerd. De twee partners kennen elkaar van vorige projecten en vormden voor dit design and build project een stevig bouwteam samen met Visser & Smit Hanab en VK Engineering.

FURNIBO BOUWT ATYPISCH ZWEMBAD

Total cost of ownership

Het ontwerpconcept brengt, zoals architecte Orfee Barthier aanhaalt, een zeer logisch en transparant ontwerpverhaal. Jan Busschaert die het project voor Furnibo onder zijn hoede had, beaamt dit volmondig. “Onze bouwkost was 10,8 miljoen euro, en daarmee de duurste van allemaal, maar op 30 jaar waren we het goedkoopst, door een veel goedkopere exploitatie. En net die total cost of ownership is het belangrijkste, dat was trouwens ook de insteek van de bouwheer. In dit verhaal hebben we sterk gefocust op aspecten als duurzaamheid, energiezuinigheid, onderhoudsvriendelijkheid. Daarmee rekening houdend kwamen we met het ontwerpbureau LD-Architecten uit op een zeer compleet en compact gebouw. Hierdoor konden we de exploitatiekosten in toom houden alsook de energiefactuur. Zo is het interieur bijzonder overzichtelijk geconcipieerd en ligt de reddingspost heel strategisch.

Stedenbouwkundige benadering

Kijken we naar de positionering op het perceel dan speelt de stedenbouwkundige benadering een rol van betekenis. “Ook naar de toekomst toe”, zegt architecte Orfee Barthier. “De ingang bevindt zich achteraan. Dat hebben we moedwillig zo ontworpen omdat de ingang de schakel vormt tussen zwembad, parkeerterrein en eventuele nieuwe recreatieve functies die hier in de toekomst zijn voorzien.”

FURNIBO BOUWT ATYPISCH ZWEMBAD

Het interieur is open en uitnodigend opgevat en oogt als een groot wellnesscentrum. Vandaag is het stedelijk zwembad een oord van ontspanning en genot. Een teaser voor de stad, maar evenzeer een trekpleister voor bezoekers van over de grens. Projectmanager Jan Busschaert: “Kijken we de statistieken er op na dan kwamen voorheen jaarlijks 160.000 bezoekers waarvan maar liefst 90.000 Fransen. Dat komt natuurlijk door onze geografische ligging. Dat cijfer zal wellicht met het nieuwe sport- en recreatiebad gevoelig toenemen. Marktstudies wijzen uit dat de Fransman bereid is om 50 km afstand hiervoor af te leggen.”

Sober en ongecompliceerd

Architecturaal werd een sobere vormgeving gehanteerd waarbij het onderhoudsvriendelijk karakter van de toegepaste materialen een groot punt van aandacht was. In deze recreatieve ambiance is hygiëne immers van het allergrootse belang. In dit zwemparadijs zijn geen valse plafonds maar illustreert het gehele complex soberheid en ongecompliceerdheid door de inzet van eenvoudige technieken, materialen en vormgeving zoals de houten overkapping, de betonnen buitengevels, de uitnodigende glaspartijen en de speelse façade.

In het nieuwe sport- en recreatiebad zijn heel wat mogelijkheden gefaciliteerd in verband met recreatief zwemmen en diverse watersporten. Zo is er het instructiebad – 8 m x 15m - met beweegbare bodem waar zowel duikers als prille zwemmers terecht kunnen. Daarnaast ligt een 25m bad en vrij centraal bevindt zich het recreatieve golfslagbad. Liefhebbers van een whirlpool komen in Poperinge eveneens aan hun trekken. Het waterpretprogramma is veel uitgebreider dan in het oude stedelijke zwembad.

FURNIBO BOUWT ATYPISCH ZWEMBAD

Hergebruik van regen- en spoelwater

Voor de technieken en waterbehandeling ging aannemer Furnibo in zee met Visser & Smit Hanab, waarmee een Tijdelijke Handelsvereniging werd aangegaan. De samenwerking kwam niet zomaar uit de lucht gevallen. “Wij hadden al ervaring met dit bedrijf bij de bouw van waterzuiveringsinstallaties” zegt projectmanager Jan Busschaert.

Zeventig procent van het regen- en spoelwater wordt hergebruikt. Op die manier wordt er bespaard op warmte en drinkwater. Het zwemwater wordt gedesinfecteerd met zout in plaats van chloor. Gevolg: minder gevaarlijke chemicaliën, zwemmers hebben minder last van jeuk aan de ogen.

Meer info op www.furnibo.be

Ook interessant