Nieuwbouw

Werkplekleren valt in de smaak bij jongeren

Vele bouwbedrijven blijven op zoek naar geschikte arbeidskrachten. De kwaliteit en het succes van het bouwonderwijs zijn bijgevolg erg belangrijk voor de sector. Bouwunie pleit voor een verdere promotie van het TSO/BSO en specifiek de bouwopleidingen, en dit al van in het basisonderwijs. Stages, werkplekleren en actuele opleidingsinhouden moeten de kloof tussen onderwijs en arbeidsmarkt dichten. Als Bouwunie Limburg geloven we steevast in een verdere uitbouw van het werkplekleren.

Voorzitter Leon Peters neemt hierin zelf het voortouw en nodigde studenten van het 5de, 6de en 7de jaar van de beroepsopleidingen Schrijnwerkerij, Nijverheid & Techniek en Hout & Bouw uit om mee te komen draaien in zijn bedrijf. Uit een rondvraag bij deze studenten over hun ervaringen hiermee kwamen er enkele positieve resultaten uit de bus. Zo gaf 40% aan dat zij van plan zijn om na het afronden van hun huidige opleiding nog verder te gaan studeren in een bouwgerelateerde richting en staat 69% open voor studeren gecombineerd met werken, zoals dit werkplekleren.

“We moeten ervoor zorgen dat meer jongeren een bouwopleiding volgen en erover waken dat ze ook effectief doorstromen naar onze sector”, vindt Leon Peters, voorzitter BOUWUNIE Limburg. “Ik ben ervan overtuigd dat de opleidingen succesvol zijn wanneer ze vertrekken vanuit de noden van bedrijven en wanneer onderwijs, bedrijfswereld en leerjongeren maximaal op elkaar zijn afgestemd.”

Positieve vooruitzichten startbereidheid

Bouwunie Limburg polste ook bij de studenten naar hun visie over zelfstandig ondernemen. Bijna de helft van de studenten gaf aan dat ze erover dachten om ooit een eigen zaak te beginnen. De drie belangrijkste redenen die deze jongeren hiervoor aanhalen zijn, op de eerste plaats, eigen baas zijn, vervolgens spreekt het hen aan om hun eigen ding te kunnen doen en eigen ideeën uit te werken. De top drie wordt afgesloten met het vooruitzicht om veel geld te verdienen.

Goed nieuws voor het toekomstig ondernemerschap in Limburg, dat in 2016 alvast een vliegende start kende! Dit blijkt uit cijfers gepubliceerd door Unizo Limburg, eerder dit jaar. In het eerste kwartaal van 2016 telde Limburg immers 1.683 startende ondernemers, een stijging van 15,35% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2015. In heel België situeert 1 op 3 starters zich in de dienstensector, gevolgd door de vrije beroepen op twee en de bouwsector op de derde plaats, goed voor 8.998 starters.

“Dit toont aan dat er in de bouwsector, die toch in een economisch uitdagende situatie verkeert, nog voldoende motivatie en zin tot ondernemen is. Een positief vooruitzicht voor de toekomst van onze sector”, aldus Leon Peters.

Ook interessant