Nieuwbouw

Cradle to Cradle-stadskantoor Venlo opgeleverd

Deze week is het nieuwe stadskantoor van Venlo opgeleverd. Het energieneutrale gebouw is vrijwel geheel ontworpen en gerealiseerd volgens de principes van Cradle to Cradle. Dat meldt Kraaijvanger, architect van het stadskantoor (inclusief interieur).
Bijzonder is onder meer de luchtzuiverende groene gevel. Uit tests van de TU Eindhoven blijkt dat de gevel vieze buitenlucht zuivert en stikstof en koolstofdioxide uit de lucht haalt. Voor de irrigatie van de gevel wordt, evenals voor de toiletspoeling, regenwater gebruikt dat in de vijvers wordt gezuiverd.

In het 27.700 vierkante meter grote stadskantoor worden verschillende diensten ondergebracht die tot nu toe verspreid zaten over verschillende locaties. Het gebouw bestaat uit onder meer kantoorruimtes, een ‘plaza’, een publiekshal met expositieruimtes, vergaderruimten, een parkeergarage en een fietsenstalling voor bezoekers en werknemers.

Het stadskantoor beschikt over een publiekshal op de begane grond, met uitzicht over de Maas en diens uiterwaarden. De werkplekken zijn ondergebracht in de toren. Het stimuleren van de gezondheid van de werknemers is een belangrijk uitgangspunt. Zo wordt veel daglicht binnengelaten en zorgen kurkeiken in een kas voor een aangename lucht in het hele gebouw.

Lees verder op Architectenweb.nl

Ook interessant