Nieuwbouw

Eerste spadesteek voor uniek zorgproject in Meeuwen-Gruitrode

Heel wat personen met een beperking zoeken naar een ‘thuis kortbij huis’. Vaak tevergeefs, zeker in Noordoost-Limburg. Jansen Development en Compass Projectontwikkeling brengen hier verandering in, samen met partners ’t Weyerke, Compass, gemeente Meeuwen-Gruitrode, Open Kans en Kempisch Tehuis. In het centrum van Meeuwen-Gruitrode rijzen binnenkort namelijk 17 zorgstudio’s uit de grond, inclusief persoonlijke zorg én gemeenschappelijke ruimtes. Aanpalend komen er ook 10 sociale huurappartementen.

Volgens schattingen van VAPH (Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap) staan in Vlaanderen zo’n 20.000 personen met een beperking op de wachtlijst voor zorg. Hiervan zoeken méér dan 8.000 mensen een aangepaste woonst. Geëxtrapoleerd naar Meeuwen-Gruitrode, en de buurgemeenten Opglabbeek en As, gaat het over een 50-tal personen.

Blinde vlek invullen

Zes partners slaan de handen in elkaar om deze blinde vlek in Noordoost-Limburg in te vullen. Aan de Torenstraat in Meeuwen-Gruitrode krijgen momenteel al 10 appartementen (residentie DelGarda) en 14 woningen (mevitae) vorm. Vandaag start het tweede deel van deze grootscheepse werken: aan de Weg op Bree achter de huidige werf verrijst een nieuw project, dat zorg en sociaal wonen combineert.

Burgemeester Lode Ceyssens valt meteen met de deur in … de studio: “Er is een acuut tekort aan opvang voor personen met een lichamelijke of mentale beperking in onze regio. Het dichtstbijzijnde dienstencentrum voor wonen voor personen met een beperking (BC Sint Elisabeth) ligt in Wijchmaal, op 19,1 kilometer van hier. Dit project voorziet daarom 17 zorgstudio’s, waar deze mensen terechtkunnen.”

Uniek zorgproject in Meeuwen-Gruitrode

Wonen + zorg = levenskwaliteit

Door een recente wetswijziging beschikken meerderjarigen met een mentale of fysieke beperking over een ‘persoonsvolgend budget’ vanaf 2017. Hiermee kunnen ze gespecialiseerd zorg ‘kopen’. Dienstencentrum ’t Weyerke organiseert dit zorgaanbod in Meeuwen-Gruitrode. Jan Thiry (algemeen directeur dienstencentrum ’t Weyerke) legt uit: “Elke toekomstige bewoner kan (dag en nacht) gebruikmaken van ondersteunende zorgdiensten. Er komt een gemeenschappelijke bad-, eet- en zitkamer, maar voor de rest werken we heel erg op maat. Door de individuele studio’s kunnen familie of vrienden in alle rust een bezoekje brengen.”

In het aanpalende gebouw voorziet ‘Open Kans’ een atelier van 130m2. “We zorgen in ons atelier voor een kwaliteitsvolle en inclusieve dagbesteding. Wat dit precies wordt, hangt af van de deelnemers. Een van de mogelijke pistes is een ‘tea-room’ of ‘fietscafé’ met sociaal oogmerk. We mikken alleszins op een mix van creatieve, ontspannende en semi-industriële activiteiten en hopen met vele lokale vrijwilligers te kunnen samenwerken”, vertelt Steven Eerdekens (directeur Open Kans).

Uniek zorgproject in Meeuwen-Gruitrode

Ook 10 sociale appartementen

Naast de zorgstudio’s telt het project ook 10 sociale huurappartementen. Het Kempisch Tehuis financiert het hele project én staat in voor de verhuur van de studio’s en appartementen, weet Jo Bollen (directeur Kempisch Tehuis): "We verhuren op dit moment 3.000 sociale woningen en appartementen in Midden- en Noord-Limburg. Maar er staan nog zo’n 2.600 kandidaat-huurders op onze wachtlijst. Het duurt soms meer dan 3 jaar voor we een geschikte woning kunnen aanbieden. Dit project is een mooie aanvulling op ons aanbod. Het gaat over een totale investering van zo’n 5 miljoen euro.”

Jansen Development en Compass Projectontwikkeling ontwikkelen tegen zomer 2018

Zonder projectontwikkelaar geen project. Het laatste puzzelstuk in dit verhaal is Jansen Development samen met Compass. Steven Jansen (CEO Jansen Development) is een trots man: “We hebben heel wat ervaring in het ontwikkelen van dergelijke projecten. De studio’s worden met oog voor kwaliteit afgewerkt. Ook de binnentuin is een pareltje. De totale oppervlakte bedraagt 2.500 m2. De oplevering voorzien we rond de zomer van 2018. De volledige site aan het Torenplein, waar we momenteel ook appartementen (DelGarda) en woningen (mevitae) bouwen, krijgt zo een nieuw gelaat. Op 3 jaar tijd krijgt het centrum van Meeuwen-Gruitrode dus een enorme boost. Dat is behoorlijk snel voor een bouwproject van zo’n omvang.”

Uniek zorgproject in Meeuwen-Gruitrode

Ook interessant