Buitenschrijnwerk

Batibouw 2016: Zink wordt veelzijdiger en toegankelijker dan ooit

Van verrassend creatief tot uitermate toegankelijk. Op Batibouw 2016 toont VMZINC de vele gezichten die zinken dak- en gevelsystemen kunnen hebben. Met speciale aandacht voor de 2 uitersten van die waaier. Aan de ene kant laat VMZINC tal van zinkoplossingen zien voor dak en gevel die heel concreet aantonen dat zink veel betaalbaarder en toegankelijker is dan algemeen wordt gedacht. Aan de andere kant worden op de VMZINC-Batibouwstand, onder de noemer ‘AMAZING ZINC’, de meest verrassende en ongekende architecturale hoogstandjes in zink geshowd.

AMAZING ZINC

De dak- en gevelsystemen van VMZINC vormen al langer dan vandaag een onuitputtelijke bron aan creatieve mogelijkheden. Door een keuze te maken uit een ruim gamma natuurlijke zinktinten enerzijds en tal van verschillende plaatsingstechnieken anderzijds, kunnen een enorme waaier aan architecturale combinaties worden gevormd waarbij met lijnen en vormen, met licht en met schaduw, met vlakte en reliëf… kan worden gespeeld.

Maar naast de ontelbare esthetische mogelijkheden die de verschillende combinaties van plaatsingstechnieken en tinten bieden, kan een zinken dak en gevel nog zoveel meer uitzonderlijke gezichten aannemen. Het zijn precies deze verrassende zinktoepassingen die VMZINC op zijn Batibouwstand in de spotlight plaatst aan de hand van een ‘AMAZING ZINC’- totem.

Want wie had ooit gedacht dat je zink kan perforeren? Met ronde, vierkante of ovale gaatjes waardoor het zink o.a. dienst kan doen als zonneschermen met een tactiele meerwaarde en een aangename lichtheid. Of dat je ook grotere elementen uit het zink kan stansen om visueel uitermate spannende muurgordijnen te creëren? Muurgordijnen die zelfs kunnen voorzien worden van schitterende motieven of tekeningen en met spannende visuele effecten, bijvoorbeeld door te spelen met zichtbare uitspringende elementen en meer verscholen vlakken. Daarnaast laat zink ook toe om een fantastische dynamiek op je dak of gevel te creëren, door te werken met variabele breedtes van de panelen bijvoorbeeld, of door te werken met horizontale, verticale en zelfs schuine lijnen. Wil je ritmischer te werk gaan, dan kan dat ook door het zink op uitgekiende plekken te plooien, streepjescode-effecten te simuleren… Of wil je een zinken gevel als sculptuur? Ook dat kan. Door te werken met verschillende dieptes van de zinken bekleding en zo je gevel van een heus 3D-effect te voorzien…

‘AMAZING ZINC’ prikkelt en stimuleert de architect en zorgt ervoor dat de bouwheer versteld zal staan bij de vele creatieve mogelijkheden die zink biedt.

Batibouw 2016: Zink wordt veelzijdiger en toegankelijker dan ooit

Alle drempels weg

Net zoals ‘AMAZING ZINC’ komaf maakt met alle architecturale grenzen, maakt VMZINC op de rest van zijn stand komaf met alle praktische bezwaren die bij bouwheren in de weg zouden kunnen staan tussen hun zinken droomdak of –gevel en de concrete plaatsing ervan, door heel concreet aan te tonen dat zink – sowieso al een uitstekende economische keuze omdat het een uitermate duurzaam materiaal is, een enorm lange levensduur heeft en nauwelijks onderhoud vergt en in combinatie met isolatie ook een energiebesparende bescherming biedt –door zijn drie meest betaalbare en makkelijkst te plaatsen gevelbekledingsoplossingen naar voren te schuiven: VMZ Staande naad, VMZ Overlappingsprofiel en VMZ 333 Gevelpaneel.

Met VMZ Staande naad kan je een uniek lijnenspel creëren door te spelen met de rechtopstaande naden tussen de panelen, het VMZ Overlappingsprofiel is een geprofileerd paneel dat horizontaal en overlappend geplaatst wordt. Het VMZ 333 Gevelpaneel ten slotte is een systeem met voorgevormde profielen die horizontaal of verticaal geplaatst kunnen worden, waardoor er als het ware een kleine groef tussen de verschillende panelen zit.

Drie verschillende architecturale mogelijkheden dus, maar wat deze systemen gemeen hebben is dat ze alle drie verkrijgbaar zijn aan prijzen die van de meest toegankelijke zijn van alle zinken gevelbekledingen en dat ze alle drie enorm makkelijk kunnen worden geplaatst. Ze zijn uitermate licht waardoor er geen zware draagconstructie nodig is, wat een positieve invloed kan hebben op de globale prijs van een zinken gevel, en ze zijn alle eenvoudig te monteren, waardoor de plaatsing op de werf veel sneller kan gebeuren. Opnieuw een manier voor de kandidaat-(ver)bouwer om de plaatsingskosten te drukken. Reken voor VMZ Staande naad op een adviesprijs* van 80 euro per m² geplaatst, voor VMZ Overlappingsprofiel op 85 euro per m² geplaatst en voor VMZ 333 Gevelpaneel op 100 euro per m² geplaatst.

* adviesprijs exclusief draagstructuur, isolatie, membraan, randafwerkingen en btw

Ook interessant