Nieuwbouw

Nieuw onderkomen WMU in Malmö geopend

Afgelopen voorjaar heeft de World Maritime University haar intrek genomen in het voormalige havenkantoor van de Zweedse stad Malmö. Het ruim honderd jaar oude gebouw is gerenoveerd en uitgebreid met een nieuwe vleugel. De bureaus Terroir en Kim Utzon Arkitekter hebben het ontwerp gemaakt. De WMU, een instelling van de VN die zicht richt op postdoctoraal onderwijs en onderzoek, was al gevestigd in Malmö. Met het uit 1910 stammende Tornhuset heeft het instituut bijna zesduizend vierkante meter aan vloeroppervlakte bij gekregen (inclusief uitbreiding). In het gebouw zijn onder meer onderwijsruimtes, een auditorium en een deel van de bibliotheek gehuisvest.

Het Tornhuset staat aan het eind van een straat die vanuit de oude stad richting de haven loopt. De architecten hebben de uitbreiding daarom opgevat als een stedenbouwkundig ‘scharnier’, bekleed met aluminium plaatwerk en glas. De formele aspecten en kleur van het dak van het bestaande gebouw hebben als vertrekpunt voor het abstracte ontwerp gediend.

Het programma is verdeeld over de oudbouw (bestuur en administratie), de nieuwbouw (onderzoek en onderwijs) en het deel ertussen (ontmoeting). Er zijn nieuwe vides, terrassen en ruimtes gecreëerd, die ruim zijn voorzien van daglicht. Terroir en Kim Utzon Arkitekter hebben de ontwerpopdracht in 2011 verkregen via een internationale prijsvraag.

Meer afbeeldingen vindt u op Architectenweb.nl

Ook interessant