Nieuwbouw

Weinig nieuwe kredieten voor de bouw van een woning

Volgens cijfers van Febelfin blijft het aantal kredieten voor de bouw van een woning status quo, kredieten voor renovatie en aankoop daarentegen, kenden wel een stijging. Eerder deze maand stelde de Vlaamse Confederatie Bouw eenzelfde evolutie vast. Ondanks de duidelijke voordelen van een nieuwbouwwoning: verregaande energiezuinigheid, comfort en architectuur aangepast aan de hedendaagse noden kiezen te weinig gezinnen voor nieuwbouw. Toch is nieuwbouw vaak een betere keuze dan een bestaande woning aan te kopen. De renovatiekosten van een oudere woning worden onderschat en vaak is het erg moeilijk om dezelfde energieprestatie als een nieuwbouw te realiseren. Op lange termijn is nieuwbouw goedkoper, maar het blijft voor veel mensen moeilijk om een lening te krijgen.

Naast de lage rente is de vereiste eigen inbreng van de koper of bouwer een belangrijke factor. Wie minder eigen inbreng heeft, zal minder snel een lening tegen goede voorwaarden krijgen. De eigen inbreng moet als buffer dienen tegen mogelijke waardedalingen van de woning. Bij nieuwbouw zijn eventuele waardedalingen minder van belang omdat nieuwbouw gebouwd wordt met oog op de toekomst waardoor de woning waardevaster is. Als banken flexibeler kunnen zijn op vlak van de eigen inbreng, dan kan dit gezinnen in staat stellen om toch hun droomwoning te kopen.

In het Verenigd Koninkrijk ondersteunt de overheid actief de eigen inbreng van een hypothecair krediet via het “help-to-buy”-plan. De overheid geeft een bijkomende garantie aan de banken waardoor er extra leningen gegeven kunnen worden aan starters op de woningmarkt. De VCB heeft een gelijkaardig voorstel uitgewerkt via een door de overheid georganiseerd verzekeringssysteem (zie bijlage). In Vlaanderen zou dit gezinnen de mogelijkheid moeten geven om de grotere initiële investeringskost van nieuwbouw te overbruggen.

Ook interessant