Nieuwbouw

Bouwsector ondertekent Plan voor Eerlijke Concurrentie

De vakbonden en werkgevers uit de Belgische bouwsector hebben vandaag het “Plan voor Eerlijke Concurrentie” ondertekend. Daarin staan maatregelen die staatssecretaris voor Fraudebestrijding Bart Tommelein zal overmaken aan de regering in het kader van de strijd tegen de sociale dumping. Het akkoord bewijst dat het sociaal overleg in de bouwsector nog altijd van grote waarde is. De sociale partners dringen er bij de regering op aan om niet doof te zijn voor hun gezamenlijke vraag: de uitvoering van het geheel aan maatregelen in het plan en het engagement om een bijkomende lastenverlaging te voorzien voor de bouw.

De Belgische bouwsector heeft het zwaar te verduren. Onder meer door de oneerlijke concurrentie en sociale dumping vanuit Oost- en Zuid-Europa zijn er op drie jaar tijd 17.000 jobs verloren gegaan in de bouw. Door misbruik van de Europese detacheringsregels worden buitenlandse werknemers en (schijn)zelfstandigen in België vaak tewerkgesteld onder de legale marktprijzen. Dit moet een halt toegeroepen worden in het belang van de Belgische werknemers en werkgevers, maar ook in het belang van de overheid die jaarlijks 11% van haar totale inkomsten (20,1 miljard) aan de Belgische bouwnijverheid te danken heeft.

Een overzicht van de belangrijkste maatregelen uit het “Plan voor eerlijke concurrentie”:
  • De aanwezigheidsregistratie op bouwwerven wordt uitgebreid naar alle werven tegen 2018, maar wordt ook bijgestuurd in functie van de eigenheid van kleine werven.
  • De Constru-badge wordt afdwingbaar gemaakt in de bouwsector. Ook buitenlandse werknemers moeten een visueel identificatiemiddel krijgen.
  • Het aantal onderaannemers in de verticale keten wordt beperkt tot maximaal twee schakels.
  • De vereiste van de erkenning van de onderaannemer wordt uitgebreid naar álle onderaannemers in de keten.
  • Er wordt een centraal aanspreekpunt sociale fraude opgericht tegen 1 september 2015.
  • Er komt overleg met de gewesten om de bestaande subsidies en belastingverminderingen enkel toe te kennen als de aannemer vrij is van fiscale en sociale schulden.
  • Er komt een sensibiliseringscampagne over sociale dumping in de bouwsector bij particulieren en overheden.
  • Het probleem van de Nederlandse detacheringsbureaus wordt bekeken binnen de Benelux.
  • Op Europees niveau wordt bepleit om detacheringen in de bouw te beperken in de tijd tot 6 maanden (in plaats van 2 jaar). De geldigheid van het A1-formulier wordt nu al beperkt tot 6 maanden.
  • De loonkosten in de Belgische bouw moeten drastisch naar omlaag om opnieuw concurrentieel te kunnen zijn met buitenlandse bedrijven.

De regering en de sociale partners hebben een gemeenschappelijk doel: de werkgelegenheid in de bouw vrijwaren. De bouwsector speelt immers een onvervangbare rol bij de welvaartscreatie in ons land. Er moeten dus middelen worden vrijgemaakt om de oneerlijke concurrentie – illegale maar ook legale – in al haar vormen te bestrijden. De sociale partners vinden dat de regering een duidelijk engagement moet uitspreken om werk te maken van een sociale lastenverlaging voor de bouw en van de volledige toepassing van elk van de maatregelen opgenomen in het witboek.

Ook interessant