Nieuwbouw

Koning opent nieuwbouw van frisse Nieuwe Baarnsche School

Koning opent nieuwbouw van frisse Nieuwe Baarnsche School
Fotografie: Arthur Iterson
Op donderdag 21 mei verrichtte Zijne Majesteit de Koning de officiële openingshandeling van de nieuwbouw van de Nieuwe Baarnsche School (NBS). Het nieuwe onderkomen van de NBS staat aan de Vondellaan in Baarn en bestaat uit een grondig gerevitaliseerd deel van de voormalige Waldheim-mavo en twee aangrenzende nieuwbouw volumes. Spring architecten, specialist op het gebied van onderwijsarchitectuur, tekent voor het architectonisch ontwerp van de basisschool annex peuterspeelzaal en buitenschoolse opvang en realiseerde een actieve en frisse school met koninklijke uitstraling voor de Baarnse kinderen.

Architectuur

Het twee bouwlagen hoge schoolgebouw, uitgevoerd in een afwisselend patroon van lichtkleurige baksteen, is gebaseerd op de klassieke driedeling met in het midden een hoofdgebouw met zadeldak. Boven de entree met luifel prijkt het in beton uitgevoerde logo van de school. Dit geeft het pand een grandeur die bij binnenkomst versterkt wordt door de hoogte van de centrale hal. Hier worden bezoekers hoffelijk ontvangen. Tegelijkertijd is dit punt de ruimtelijke schakel tussen het hart van het gebouw en de aangrenzende plekken die bestemd zijn voor onderwijsactiviteiten.

De actieve school

De architect koos voor een opzet in clusters. Elk cluster is voorzien van een onderwijsplein met daaromheen een aantal leslokalen. Dit resulteert in een nagenoeg gangen loos gebouw. Spring zette in op deze indeling om een zo groot mogelijke diversiteit aan verblijfsplekken te realiseren. De ruim 500 leerlingen van de NBS worden hierdoor gestimuleerd om buiten het vaste leslokaal alle ruimten in het gebouw te gebruiken en daar, overeenkomstig het pedagogisch beleid van de school, met plezier individueel of in groepsverband te leren, werken, ontmoeten of creatief bezig te zijn.

Interieur

Geheel in lijn met de koninklijke uitstraling van het exterieur werd voor het interieur een origineel paleiselijk concept ontwikkeld. Bijzondere vloerpatronen, vorstelijk bordeauxrood behang, een rode loper voor elk leslokaal en een statige kroonluchter in de aula completeren het totaal beeld van de NBS als majesteitelijk gebouw.

de Nieuwe Baarnsche School
Fotografie: Arthur Iterson

Frisse School klasse B

De Nieuwe Baarnsche School is een Frisse School geclassificeerd in klasse B. Niet alleen de ruimtelijke opzet, met plafondhoogtes tot 3,20 meter, en het uitgekiende luchtventilatiesysteem dragen bij aan deze classificering. Het moderne pand is ook voorzien van een warmte-koude opslag in de bodem, profiteert van veel daglichtinval en heeft dynamische led verlichting waarmee de gewenste kleur en hoeveelheid licht per lokaal kan worden ingesteld.

Ook interessant