Nieuwbouw

Meerderheidspartijen willen strijd tegen sociale dumping opvoeren

Parlementsleden van de vier meerderheidspartijen vinden eensgezind dat de regering (hun ministers dus) de strijd tegen sociale dumping moeten opvoeren. Ze dienen daartoe een resolutie in. Bouwunie is tevreden. De meeste voorstellen uit de resolutie zijn al uitvoerig en meer in detail uitgewerkt binnen de Ronde Tafel Bouw, een initiatief van Staatssecretaris voor de bestrijding van de sociale fraude Bart Tommelein.

De allereerste aanbeveling is volgens Bouwunie de belangrijkste. Een loonlastenvermindering is absoluut noodzakelijk. Deze moet bovendien voldoende groot zijn om het gewenste effect te hebben.

Bouwunie steunt ook het voorstel om op Europees vlak een zwarte lijst van sociale fraudeurs aan te leggen. Opdrachtgevers en aannemers kunnen deze oneerlijke ondernemingen dan van hun werven weren. Bouwunie is al jaren vragende partij voor dergelijke lijst of databank omdat deze ook noodzakelijk is om de hoofdelijke aansprakelijkheid voor de lonen te kunnen vermijden. Een regelgeving die dringend aan evaluatie toe is én ook afdwingbaar moet worden ten aanzien van buitenlandse bedrijven. In de resolutie staat ook dat de rechtstreekste opdrachtgever van een buitenlands bedrijf aansprakelijk moet kunnen gesteld worden voor diens fouten en inbreuken. Een zwarte lijst is hier uitermate belangrijk, zo niet kan dit onmogelijk ingevoerd worden.

De indieners van de resolutie stellen voor om de conclusies van de Ronde Tafel Bouw, verwacht tegen begin juli, van in het begin nauwgezet op te volgen en na te gaan of deze wel degelijk omgezet worden in afdwingbare wetgeving en regelgeving. Bouwunie steunt dit voorstel en gaat ook verder. Begin juli mag geen eindpunt zijn, maar net het startpunt voor de regering om een batterij aan maatregelen te nemen die sociale fraude en sociale dumping efficiënt – en hopelijk snel –bestrijden.

Bouwunie betreurt wel dat een aantal voorstellen de gesprekken van de Ronde Tafel Bouw doorkruisen of zelfs een stap terug zouden betekenen. Zo willen de indieners de elektronische aanwezigheidsregistratie uitbreiden en laten toepassen op álle werven terwijl de Ronde Tafel eerst een evaluatie van het systeem eist. Een uitbreiding van de “whereabouts” kan alleen wanneer het systeem effectief leidt tot minder sociale fraude en minder sociale dumping. En dat kan de bouwsector tot op vandaag niet zeggen. De Belgische bedrijven zitten sinds de invoering van de elektronische aanwezigheidsregistratie nog altijd niet in een betere concurrentiepositie om op grote werven te mogen werken. En er is nog altijd niet aangetoond dat er geen of bijna geen sociale dumping of sociale fraude is op werven van 800.000 euro of meer. Bedrijven opzadelen met verplichtingen zonder dat de efficiëntie ervan bewezen is, kan uiteraard niet.

Bouwunie vindt het ook spijtig dat van de gelegenheid geen gebruik is gemaakt om een soepelere Belgische arbeidswetgeving te bepleiten. 76% van de aannemers vindt - naast de lastenvermindering - flexibel werken, op een eenvoudige wijze, noodzakelijk om de buitenlandse concurrentie het hoofd te kunnen bieden, zo blijkt uit een recente Bouwunie-enquête.

Ook interessant