Nieuwbouw

MEC Assen ontworpen als termietenheuvel

Aan de rand van een landschapspark in Assen is het Milieu Educatief Centrum (MEC) opgeleverd. In het door 24H>architecture ontworpen gebouw zijn onder meer tentoonstellingsruimtes en een filmzaal ondergebracht. Door het MEC te integreren in het landschap, is de footprint geminimaliseerd. Het gebouw is opgezet als een termietenheuvel, waarbij grondpijpen en een zonnetoren voor natuurlijke ventilatie zorgen. De toren functioneert tevens als uitkijktoren en oriëntatiepunt. Er wordt eveneens gebruik gemaakt van natuurlijke energiebronnen, zoals zonne-energie en een pelletkachel die wordt gevoed door houtsnippers uit het nabijgelegen Asserbos.

De plantsoenendienst, die eveneens in het gebouw is gehuisvest, levert de houtsnippers aan. De snippers worden gedroogd en direct de kachel in gedaan om het gebouw te verwarmen. Op die manier wordt tegelijkertijd het duurzame karakter van het gebouw zichtbaar gemaakt voor de bezoekers (voornamelijk kinderen).

Doordat het MEC onder een grasdak is geplaatst en een deel van de zijkanten is ‘ingepakt’ in aarde, wordt het gebouw maximaal geïsoleerd en het regenwater gebufferd, zodat er minimale belasting is voor het riool. Door de luifel treedt er minimale zonopwarming op in de zomer langs de glazen gevel, terwijl in de winter juist de zon het gebouw kan opwarmen.

Lees verder op Architectenweb.nl

Ook interessant