Nieuwbouw

Bouwen in 2015: Wat verandert er dit jaar?

De bouwmarkt staat niet stil en de regelgeving rond bouwen en renoveren verandert constant. Ook in 2015 verandert er heel wat voor wie op het punt staat om te bouwen. De verandering van de woonbonus was de afgelopen maanden natuurlijk volop in het nieuws, maar ook tal van andere zaken veranderen en hebben een belangrijke impact op de bouwmarkt zoals de strengere energie- en dakisolatienormen.

De woonbonus is hervormd

Veruit de belangrijkste aanpassing is de hervorming van de woonbonus. Daar waar je voor de hervorming nog een belastingvoordeel van 2.280 euro kon krijgen voor de looptijd van je lening, is dat voor leningen die sinds 1 januari van dit jaar zijn afgesloten nog maar 1.520 euro. Bovendien is het percentage dat de belastingvermindering effectief bedraagt gedaald naar 40 procent, ongeacht het inkomen.

Het E-peil moet naar beneden

Er gelden dit jaar opnieuw strengere energienormen. Sinds 1 januari onderscheidt de overheid ‘gewone renovaties’ van ‘ingrijpende energetische renovaties’. Een ingrijpende renovatie is een renovatie waarbij de technische installaties volledig worden vervangen en waarbij minstens 75 procent van de bestaande en nieuwe scheidingsconstructies die grenzen aan de buitenomgeving worden (na)geïsoleerd. Bij dergelijke renovaties moet het E-peil van de woning 90 zijn na de werkzaamheden en moeten alle ruimtes minimale ventilatievoorzieningen hebben. Bij een gewone renovatie verandert er niet veel. De bestaande isolatie-normen voor nieuwe scheidingsconstructies en ventilatie worden daar alleen uitgebreid met isolatie-normen voor daken, muren en vloeren.

Extra tarief voor eigenaars van zonnepanelen

Eigenaars van zonnepanelen betalen binnenkort een extra tarief. Dat tarief geldt alleen voor de zogenaamde ‘prosumenten’. Dat zijn consumenten die minder verbruiken dan de energie die hun zonnepanelen oplevert, waardoor hun meter terugdraait. Vanaf 1 juli betalen zij een extra tarief, al is het op dit moment nog niet duidelijk hoeveel dat tarief juist zal bedragen.

Nieuwe dakisolatienorm

Sinds begin dit jaar legt de overheid nieuwe, strengere dakisolatienormen op. Bedoeling is dat tegen 2020 alle daken van eigendomswoningen en huurwoningen die voor 1 januari 2006 zijn aangesloten op het elektriciteitsnet, geïsoleerd zijn. De R-waarde, een waarde die de isolatie meet, moet voor je dak minimum 0,75 m² K/W bedragen. Is dat nog niet het geval, dan krijg je nog vijf jaar de tijd om je dak te laten isoleren.

Ook interessant