Architectuur

Nouvels Philharmonie de Paris opent de deuren

De nieuwe Philharmonie de Paris, die gisteren in de Franse hoofdstad de deuren heeft geopend, is veel meer dan een concertgebouw. Architectuur en programma moeten het gebouw tot een ontmoetingsplaats voor iedereen maken. De architect zelf, Jean Nouvel, kwam niet naar de opening. De Philharmonie is door Jean Nouvel ontworpen als een onderdeel van - eerder dan een object in - het Parc de la Villette. Parkbezoekers kunnen vrij rondlopen onder, over en door het hoekige complex. Het hellende, begaanbare dak ligt 52 meter boven het maaiveld en biedt een panoramisch zicht over het park; op maaiveldniveau omringt een promenade het gebouw.

Alzijdig

De gevel en wandelroutes worden gesierd door 340.000 vogels, in zeven verschillende vormen en vier tinten van lichtgrijs naar zwart. De vogels zijn toegepast in de vorm van aluminium gevelplaten. Bestrating van onder andere de hellingbanen en de esplanade bestaat uit graniet met in aluminium gegoten vogels en vogels uit beton.

Het gebouw is alzijdig georiënteerd en heeft meerdere entrees. De hoofdentree is gesitueerd bij een theatercafé, waar schermen ook de dagelijkse activiteiten en concerten tonen. Vanaf hier heeft de bezoeker toegang tot onder meer de winkel, de ticketbalie, educatieve ruimtes, tentoonstellingsruimtes en een conferentieruimte.

Lees verder op Architectenweb.nl

Ook interessant