Nieuwbouw

Skyline Limburg start met bouwwerken Heuveldal te Tongeren

Skyline Limburg start met bouwwerken Heuveldal te Tongeren
Projectontwikkelaar Skyline Limburg is gestart met de bouwwerken van hun woonproject ‘Heuveldal’ alias de Heurkensberg te Tongeren. Het ontwerp werd uitgetekend door het gerenommeerde architectenbureau Conix Architecten en omvat in een eerste fase 44 woningen en 21 appartementen van diverse types: doorzonwoningen, parkwoningen, koppelvilla’s, villa’s en appartementen met één of twee slaapkamers. Alle wooneenheden bevinden zich in een gezellige, groene wijk en worden omringd door een groot park met prachtig uitzicht over het glooiende Haspengouwse heuvellandschap. Het rustig gelegen Heuveldal bevindt zich vlakbij het centrum van Tongeren, in de Baversstraat 6. Het project is gericht op jonge koppels, kleine en grote gezinnen, 50-plussers en senioren die er zelf willen gaan wonen maar ook op investeerders die willen verhuren.

Aanvang werken

Sinds eind oktober zijn de bouwwerken voor Heuveldal gestart. Dit gedeelte van Tongeren was tot voor kort vooral gekend als de Heurkensberg, het woonuitbreidingsgebied tussen de Baversstraat en de Meulemanslaan tegenover het ziekenhuis en achter de feestzaal Ambassador. De graafwerken voor de aanleg van de riolering en de wegeniswerken voor Heuveldal worden uitgevoerd door het ingenieursbureau Geotec en door het bouwbedrijf Roebben. De wegen zullen aangelegd worden op basis van een rechtlijnig stratenpatroon in grid-vorm, zoals het gekende dambordpatroon ten tijde van de Romeinen maar dan met een moderne inslag: minder strak met meer variatie en verschillende interessante doorzichten. Bovendien is door de helling van het terrein, het perspectief op elke plaats telkens anders wat zorgt voor een afwisselend straatbeeld. Verder zijn er twee hoofdlussen in het ontwerp waarbij de wegen in asfalt worden uitgevoerd om Heuveldal vlot binnen en buiten te kunnen rijden. De andere wegen worden in betonklinkers uitgevoerd en zorgen ervoor dat men gemakkelijk de woningen en appartementen kan bereiken. Om de verkeersveiligheid in Heuveldal te garanderen, zorgt men tevens voor autoluwe eenrichtingsstraten. De eerste steenlegging van de woningen en appartementen is voorzien vanaf februari 2015.

Heuveldal te Tongeren

Indeling Heuveldal

Alle wooneenheden van Heuveldal worden omringd door een grote ‘parktuin’ die uitkijkt over het wondermooie heuvellandschap. Heuveldal omvat in een eerste fase 44 woningen en 21 appartementen van diverse types: doorzonwoningen, parkwoningen, koppelvilla’s villa’s en appartementen met één of twee slaapkamers. Voor senioren kunnen appartementen ook volledig omgevormd worden tot ‘seniorappartementen’ waarbij men alles op maat kan laten inrichten van bredere gangen, inloopdouche, hogere wc,… tot verpleegkundige zorgen en comfortdiensten à la carte (warme maaltijden, boodschappendienst,…). Daarnaast bestaat de mogelijkheid om een woning casco (wind- en waterdicht) of half casco (koper zet zelf sanitair, keuken, vloeren en binnendeuren) te kopen.

De interieurs van de appartementen en woningen in Heuveldal zijn stijlvol en minimalistisch ingericht waarbij men een aangename ruimtebeleving ervaart. De standaard afwerking is bovendien van hoogstaande kwaliteit. De woning of het appartement kan dus ‘instapklaar’ aangekocht worden. In samenspraak met een binnenhuisarchitect kan iedere koper nog zijn eigen accenten leggen: indeling kamers en binnenmuren, de keuken , badkamer , vloeren, etc.

Duurzame architectuur & energiezuinig bouwen

Het architectenbureau Conix Architecten tekende voor Heuveldal een architecturaal ontwerp uit met een sterke focus op het gebruik van duurzame materialen en een uiterst gedetailleerde afwerking op alle niveaus. Ook lage-energietechnieken kregen bijzondere aandacht en werden waar mogelijk geïmplementeerd: een regenwaterwinningssysteem, groene daken en voor de isolatie & ventilatie een warmtewisselaar. Bovendien worden alle wooneenheden voorzien van een individuele gascondensatieketel met doorstromer en heeft elk appartement of woning een energiepeil van zeventig of lager. Een ander belangrijk accent in het ontwerp van Conix Architecten was het evenwicht tussen privacy en natuur. Zo heeft de omgeving een enorme impact op de beleving en speelt het bijgevolg een belangrijke factor in het architecturale plan van Heuveldal. Het unieke landschap rondom de wooneenheden is namelijk een verademing voor zowel jong als oud. Dankzij de uitgekiende glaspartijen genieten bewoners van aangename verzichten en veel lichtinval. Zo bevestigt Burgemeester Patrick Dewael: “De stad Tongeren is erg opgetogen dat de voormalige Heurkensberg getransformeerd zal worden tot een magnifiek, hoogstaand architecturaal woonproject waarbij zowel jonge gezinnen als senioren naast elkaar zullen leven in een groene, autoluwe omgeving. Voor de bewoners zal het fantastisch wonen zijn en tegelijkertijd bevindt men zich vlakbij het centrum van Tongeren.”

Tuinarchitectuur conform de Zuid-Limburgse landbouwcultuur

Voor de tuinarchitectuur heeft Skyline Limburg beroep gedaan op het bedrijf Cleurenmerken uit Bilzen om de buitenomgeving in harmonie te laten samenvallen met de gekozen buitenhuisarchitectuur. Zo vertelt Josiane Merken van Cleurenmerken: “Heuveldal situeert zich op een typisch Zuid-Limburgs glooiend landschap. De site is sterk hellend van zuid naar noord waarbij het meest noordelijke punt veertien meter lager gelegen is dan het meest zuidelijke. Dit zorgt voor een erg typisch perspectief. Om dit panorama op een perfect coherente manier mee te integreren, hebben we ons laten inspireren door de lineaire organisatie die men in Zuid-Limburg vaak toepast op landbouwgebied. Zo zullen we groene stroken aanplanten – evenwijdig met de woningen en de wegenis - om de overgang tussen de kleine en grote groene buitenruimtes te maken, met afwisselend gezaaid gazongras en wild groeiend siergras. Daarnaast wordt het grootste oppervlak van de buitenruimte voorzien van gazongras. Deze ruimte is dus toegankelijk over heel het gebied. Een pad van klinkers (in twee kleuren en ook in stroken geplaatst) zorgt niettegenstaande voor de rode draad in het ontwerp. Verder gaan we veel gebruik maken van hagen (om zichten te creëren of om af te schermen), lage en hoge heesters (voor het overbruggen van groot hoogteverschil), bosplantsoen (in aanvulling met hagen en heesters voor de veiligheid en geluidsdichtheid) en zorgen we voor de willekeurige aanplanting van bomen voor het parkgevoel.”

Verkoop woningen en appartementen Heuveldal

De voorverkoopfase is gestart. Momenteel zijn er al dertig (twintig huizen en tien appartementen) van de 65 wooneenheden verkocht. Geïnteresseerden kunnen een kijkje komen nemen tijdens de opendeurdag op zondag 21 december van 10.00u tot 18.00u. Deze gaat door op de site zelf (Baversstraat 6) waar alle info (plannen, prijzen, stalen baksteen, tegels e.a.) aanwezig is. Geïnteresseerden kunnen ook telefonisch contact opnemen met Skyline Limburg op het nummer 089 38 20 07 of via e-mail: info@skylinelimburg.be.

Ook interessant