Nieuwbouw

Minister Crevits legt eerste steen voor WZC Amphora vzw

De eerstesteenlegging , in het bijzijn van Minister H. Crevits, op zaterdag 15 november, is het begin van een nieuw verhaal voor WZC Amphora te Wingene. Amphora vzw, dat deel uitmaakt van de woonzorggroep GVO, voorziet een nieuw aanbod voor ouderenzorg in de gemeente Wingene.

Aannemer Strabag Belgium startte de ruwbouwwerken van het project in juni 2014. De verhuis van de bewoners wordt voorzien in het najaar van 2016. Het gebouw komt tot stand door een unieke samenwerking tussen Sint Anna vzw, Sint Amand (OCMW) en het gemeentebestuur van Wingene. Het project bestaat uit 135 woongelegenheden met focus op zware zorg maar er is ook plaats voor thuiszorg via een lokaal dienstencentrum, een dagverzorgingscentrum én een centrum voor kortverblijf. In hetgebouw worden ook 5 assistentiewoningen aangeboden waar koppels samen kunnen blijven wonen.

Kostenplaatje van dit heuse project? Zo’n 22 798 100 euro waarvan 11 258 738 euro werd gesubsidieerd door de Vlaamse Gemeenschap. Voor de architectonische uitwerking van dit ambitieus project wordt beroep gedaan op de deskundigheid van het ontwerpbureau Sergison Bates architects uit London. De ontwerpers slaagden erin om kleinschaligheid te benadrukken in een grote voorziening. Bij het concept wordt rekening gehouden met kleine woonafdelingen van 15 bewoners waar privacy en een aangename woonomgeving kan gegarandeerd worden. Lichtinval, oriëntatie naar de buitenomgeving en gebruik van natuurlijke materialen dragen bij tot deze focus.

Minister Crevits legt eerste steen voor WZC Amphora vzw

Met betrekking tot duurzaamheid heeft Amphora vzw gekozen om te investeren in een warmtekrachtkoppeling, waterpomp, betonkernactivering en pv installatie.

Naast Sergison Bates architects bestaat het ontwerpteam uit Bureau Bouwtechniek nv, Ingenium nv, Provoost bvba en Wirtz international. De firma Strabag Belgium staat in voor de ruwbouwrealisatie, Coopman nv voor de liften, Vandewalle nv voor HVAC, Sanitair Blondeel BVBA voor sanitair en brandbestrijding, Metos nv voor keukenuitrusting en Cofely Fabricom nv voor elektriciteit sterkstroomen zwakstroom.

Amphora vzw is sinds het voorjaar in het bezit van het principieel akkoord van Minister J. Vandeurzen voor de realisatie van een nieuw woonzorgcentrum voor Wingene.

Ook interessant