Architectuur

Tien voorstellen voor een nieuw Vlaams Bouwmeesterschap

In het regeerakkoord kondigde de nieuwe Vlaamse regering deze zomer aan dat, na het aflopen van het mandaat van de huidige Vlaams Bouwmeester, een Bouwmeestercollege met een adviserende rol zal worden opgericht in de schoot van het nieuwe departement Omgeving. Het NAV, de Vlaamse Architectenorganisatie, presenteert vandaag, na ruime consultatie en reflectie een visienota met tien concrete voorstellen voor een vernieuwd en gedragen Bouwmeesterschap. Het NAV wil de invulling van het Bouwmeesterschap opnieuw scherp profileren op zijn basistaak: het ondersteunen van alle lokale opdrachtgevers. Het NAV doet dat aan de hand van een aantal concrete vragen en voorstellen.

Het Bouwmeesterschap werd 16 jaar geleden in het leven geroepen. NAV wil nu snel een grondige evaluatie om te komen tot de uitvoering van wat de Vlaamse regering vooropstelt: ondersteuning en advisering van alle lokale besturen met als doel een goede ruimtelijke en architecturale kwaliteit.

De voorstellen van het NAV hebben betrekking op drie grote vragen:
  • Wat is de taak en het mandaat van de Vlaamse Bouwmeester?
  • Hoe wordt de Vlaamse Bouwmeester en het Bouwmeestercollege aangesteld en
  • Hoe moeten de Bouwmeester, het college en het team functioneren?

De voornaamste voorstellen betreffen de concrete samenstelling van het college, het herdefiniëren van het model van de Open Oproepen en de rol van de Bouwmeester in de strijd tegen de verkokering van de administraties.

Het Bouwmeestercollege moet werken met een voldragen mandaat van de Vlaamse Regering

Het NAV pleit voor een Bouwmeestercollege samengesteld uit M/V’s uit verschillende disciplines die een rijke diversiteit aan expertise samenbrengen. Expertise betreffende architectuur, ruimtelijke planning, stads- en plattelandsontwikkeling, mobiliteit, erfgoed, leefmilieu, cultuur. Alleen zo kan het college kennis opbouwen en doorgeven. Alleen zo kan het college de vermaledijde verkokering tegengaan en de grenzen tussen de administraties en publieke agentschappen uitvlakken. Alleen zo kan het college weerstand tegen vernieuwing wegnemen.
Om die redenen durft NAV voorstellen om het college onder te brengen bij minister-president Geert Bourgeois. Het Bouwmeestercollege moet immers onafhankelijk kunnen werken, anders kan het nooit de steun van alle betrokken partijen (overheden, publieke opdrachtgevers, bouwpartners, omwonenden, gebruikers) krijgen. Dat veronderstelt een duidelijk en volledig mandaat vanwege de Vlaamse Regering.

De volledige lijst met voorstellen

  1. De Vlaams Bouwmeester inspireert, dialogeert en motiveert
  2. De Vlaams Bouwmeester bouwt bruggen
  3. De Vlaams Bouwmeester vernieuwt het model voor de ‘Open Oproep’
  4. De Vlaams Bouwmeester stimuleert het permanent onderzoek en draagt het uit
  5. De Vlaams Bouwmeester werkt mee aan een herdefiniëring van het kader waarbinnen architecten dienen te werken
  6. De Vlaams Bouwmeester zorgt voor structureel en permanent stakeholderoverleg
  7. De Vlaams Bouwmeester hanteert een vlotte en snelle communicatie
  8. De Vlaams Bouwmeester werkt mee aan de kennisdatabank
  9. De Vlaams Bouwmeester begeleidt de lokale besturen in hun zoektocht naar kwalitatieve architectuur
  10. De Vlaams Bouwmeester treedt in overleg met de stadsbouwmeesters

Ook interessant