Nieuwbouw

Regeerakkoord kaakslag voor de bouw

Bouwunie is verbolgen door deze 2 beslissingen in het regeerakkoord dat gisteren is bekendgemaakt. Terwijl de onderhandelaars het akkoord voorstellen als een akkoord waarin jobcreatie centraal staat, heeft Bouwunie ernstige bedenkingen bij de haalbaarheid daarvan in de bouwsector. Vooral de maatregel waarbij het gewaarborgd inkomen bij arbeidsongeschiktheid opgetrokken wordt tot 2 maanden, betekent een aanslag op de overlevingskansen van de bouwondernemingen. En ook de beslissing om het verlaagde BTW-tarief van 6 procent voor renovatiewerken alleen nog toe te kennen aan woningen die ouder zijn dan tien jaar, zal een ernstige impact hebben op de tewerkstelling alsook zwartwerk doen toenemen en alternatieve fraudecircuits doen floreren.

De bouwsector heeft het al enkele jaren zwaar te verduren. Zo erg zelfs dat de sector dringend nood heeft aan ondersteunende maatregelen om te overleven. Bouwunie heeft al talloze keren aangeklaagd dat de tewerkstelling zienderogen achteruit gaat. Enerzijds omdat bouwbedrijven geconfronteerd worden met concurrentie uit het buitenland. Meestal gaat het dan om deloyale concurrentie omdat buitenlandse bedrijven zich vaak bezondigen aan sociale dumping. “Hier trekken de Vlaamse bouwbedrijven vaak aan het kortste eind. De loonkost in ons land is immers veel te hoog in vergelijking met de buitenlandse bedrijven.”, stelt secretaris-generaal Jean-Pierre Waeytens. Anderzijds kan Bouwunie niet anders dan vaststellen dat de bouwsector nog steeds in een crisis verkeert.

De inkrimping van het toepassingsgebied van het BTW-tarief van 6% en de uitbreiding van het gewaarborgd inkomen tot 2 maanden, vormen een kaakslag voor de bouw.
Het uitbreiden tot 2 maanden van het gewaarborgd inkomen bij arbeidsongeschiktheid staat gelijk aan een stijging van de loonlasten van 2 tot 2,5 procent en zal de doodsteek betekenen voor veel bedrijven, vreest Bouwunie.
Verder is de beslissing om het verlaagde btw-tarief van 6% alleen nog toe te passen voor werken aan woningen ouder dan 10 jaar, een maatregel die een enorme negatieve impact zal hebben op de tewerkstelling in reguliere bouwondernemingen. Wie een deel van zijn woning jonger dan 10 jaar wil renoveren of zelfs het tweejaarlijkse verplichte onderhoud van de gasverwarmingsketel laat uitvoeren, zal dan 21% BTW betalen in plaats van 6%. Bouwunie vreest dat deze verstrenging meer zwartwerk en andere fraudesystemen in de hand zal werken.

Bij het aantreden van de vorige regering, Di Rupo I, heeft de bouw al zeer zwaar moeten inleveren, zowat alle belastingverminderingen voor energiebesparende maatregelen werden geschrapt. Daarnaast werden, in het kader van de strijd tegen sociale fraude, ook verschillende maatregelen ingevoerd. Helaas heeft geen enkel zijn nut al bewezen maar is vooral de administratieve rompslomp en het concurrentieel nadeel ten aanzien van de malafide bedrijven gestegen. De Vlaamse bouwsector bevindt zich in een dermate slechte economische situatie, onder andere door de zware deloyale concurrentie van buitenlandse bedrijven, dat op drie jaar tijd maar liefst 7300 jobs gesneuveld zijn. Met deze twee maatregelen erbij zal de situatie nog verergeren.

Bouwunie vraagt de onderhandelaars dringend te willen inzien dat deze onrealistische maatregelen meer kwaad dan goed zullen doen aan de bouwsector. Vandaar dat het noodzakelijk is – en Bouwunie vraagt dit dan ook met aandrang – deze maatregelen te schrappen.

Ook interessant