Isolatie

Massief-passief zet nieuwe norm in duurzaam bouwen

Nederland heeft een achterstand als het gaat om passief bouwen, maar lang duurt dat niet meer. In het Twentse Vroomshoop verrees een van de eerste woonzorgcomplexen die volgens de ‘massief-passief’-methode van Recticel Insulation zijn gebouwd. De nieuwe aanpak fascineert. “Het is een avontuur waarin iedereen steeds enthousiaster wordt.”

Een passiefhuis maakt optimaal gebruik van passieve energiebronnen in huis, zoals zonlicht, de bewoners en apparaten. Het ‘actieve’ energiegebruik ligt dankzij hoogwaardige Recticel isolatie veel lager dan in traditionele nieuwbouw, maar tijdens het ontwerp- en bouwproces komt er ook veel meer bij kijken.

Vanaf 2020 moet alle nieuwbouw in Nederland energieneutraal zijn. Passief bouwen gebeurde oorspronkelijk op basis van houtskeletbouw en voornamelijk in de Scandinavische en Duitstalige landen. Met massief-passief wordt bedoeld dat het passiefhuis op de traditionele Nederlandse manier wordt gebouwd, dus met een luchtspouw, harde isolatieplaten in polyurethaan en massieve materialen als baksteen en kalkzandsteen.

Dunne isolatieplaten van Recticel Insulation

In Vroomshoop is net zoals bij het woonproject in Grijpskerke gebruik gemaakt van isolatieplaten van Recticel Insulation. De PUR en PIR platen staan bekend als Eurowall en Eurofloor. Ze zijn voor hun hoge isolatiewaarde ultradun, zodat geen muren van kasteeldikte nodig zijn om de passiefhuisnormen te bereiken.

Zorgvuldig bouwen

Massief Passief bouwen vraagt wel om aanpassingen in het bouwproces. Met traditionele methoden en het Bouwbesluit als uitgangspunt lukt het bijvoorbeeld niet om een gebouw volkomen luchtdicht te krijgen. Project engineer Nico Beijnen van Recticel Insulation: "Een luchtdichte gebouwschil is een absolute voorwaarde. Dat bereik je met drielaags glas en een doorlopende vloer-, wand- en dakisolatie in twee lagen van 120 millimeter. Alle overgangen worden met tape zorgvuldig afgedicht. Verder moeten koudebruggen altijd worden voorkomen, wat hoge eisen stelt aan de kozijnen en montage. De oriëntatie op de zon is belangrijk. Je moet heel zorgvuldig zijn en aandacht besteden aan alle mogelijke luchtlekken, zelfs de brievenbus en sleutelgaten."

Kom naar de Recticel-stand op Energie 2014 en maak kans op een CO2-neutrale architectuur-rondvaart in Amsterdam

Kom naar de Recticel-stand (01.A016) op het PassiefBouwen Event van 7 - 9 oktober tijdens de vakbeurs Energie 2014 in Den Bosch. Laat je inspireren door Massief Passief Bouwen en doe mee met onze prijsactie! Hierbij kun je niet alleen een BOSE Soundlink mini bluetooth soundsystem winnen, maar ook een unieke CO2-neutrale architectuur-rondvaart voor 10 personen door historisch Amsterdam.

Ook interessant