Nieuwbouw

Hilde Crevits legt kleurrijke eerste steen nieuwe scholencampus Peer

Gisteren zijn de bouwwerken van de nieuwe Scholencampus Peer officieel gestart. Met een nieuwbouwoppervlakte van 18.500 m² is dit het derde grootste project binnen de publiek-private samenwerking Scholen van Morgen. Op spectaculaire wijze én met hulp van Mega Mindy, legde Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits de kleurrijk beschilderde eerste steen van de nieuwe Scholencampus Peer. Op een groot terrein aan de Collegelaan verrijst de komende maanden een gloednieuwe campus voor het Vrij Onderwijs in Peer.

Lange voorbereidingstijd werpt eindelijk vruchten af

Er is intussen 9 jaar voorbereidingstijd aan vooraf gegaan, maar over twee jaar is het zover: dan zullen meer dan 1000 leerlingen tussen 2,5 en 18 jaar hun intrek kunnen nemen in een nieuwe basisschool, een nieuwe middelbare school en een nieuw regionaal internaat. In samenwerking met de Stad Peer wordt er ook geïnvesteerd in een nieuwe, grote sporthal met een vloeroppervlakte van 3 250 m². In totaal gaat het over 18 500 m² nieuwbouw en daarmee is het Peerse project het op twee na grootste bouwproject van de inhaaloperatie scholenbouw van de Vlaamse Regering.

“Een scholencampus van dergelijke omvang heeft ook een grote meerwaarde voor de Peerse bevolking”, beklemtoont burgemeester Steven Matheï. “Dankzij de nauwe samenwerking tussen het stadsbestuur en de scholen bij de uitbouw van de scholencampus, kunnen zowel de sporthal, als een deel van de schoollokalen, de buitensportterreinen en het groengebied gebruikt worden door de lokale gemeenschap”. Ook de verwachtingen van de leerlingen zijn hoog gespannen. Britt en Robbe, twee leerlingen uit het secundair, stellen de vele sportmogelijkheden en de groene omgeving alvast sterk op prijs. Ook hopen ze stiekem dat de “jaren stillekes” voorbij zijn en dat in de klas vooral met de iPad zal gewerkt worden.

Hilde Crevits legt kleurrijke eerste steen nieuwe scholencampus Peer
600 kleurige ballonnen vliegen tegelijkertijd de lucht in. De apotheose van een spectaculair evenement

Het ontwerp van Scholencampus Peer werd uitgetekend door Bekkering Adams architecten. De uitvoering van de werken en het 30-jarig onderhoud van de gebouwen, gebeurt door de aannemer THV STRABAG Belgium nv / Ed. Züblin AG. Tegen september 2016 moet de campus gebruiksklaar zijn. Intussen kan de evolutie van de werken online gevolgd worden via scpeer.scholenvanmorgen.be.

Financiële haalbaarheid

Rik Schepers, de voorzitter van de Bouwcommissie, maakte van de aanwezigheid van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits gebruik om erop te wijzen dat zo’n groot project, ondanks de subsidiëring, enorme financiële inspanningen vraagt van de schoolbesturen: “Gedurende 30 jaar zullen de schoolbesturen van Peer elk jaar zelf nog € 775.000 moeten neertellen voor de afbetaling en het onderhoud van de nieuwe gebouwen. Mogelijke besparingen op de werkingsmiddelen van de scholen zullen ongetwijfeld een negatieve impact hebben op de financiële haalbaarheid van het project ”

Ook interessant