Verwarming & Sanitair

Installateurs gaan voor zuinige installaties op hernieuwbare energie

De Vlaamse installatiesector is klaar voor een toekomst waar meer energiezuinige installaties en technieken op hernieuwbare energie de dienst uitmaken. Dat blijkt uit de enquête die Bouwunie afnam bij 211 installateurs van energietechnieken en sanitair. Verder blijkt uit de bevraging dat van de hernieuwbare energietechnieken de warmtepompen en de zonneboilers het meest succes kennen. De installateurs zijn ook voorstander van een koppeling van de vrijwillige opleiding Hernieuwbare Energie van de Vlaamse overheid aan een premie- en subsidiesysteem voor de klant. Zo wordt die aangezet om te investeren in de juiste installaties en technieken, geplaatst door de installateur met de nodige kennis van zaken. Het overgrote deel van de installateurs zou het officieel certificaat willen behalen als de klant er beter van wordt.

Bouwunie ondervroeg 211 installateurs, zowel leden als niet-leden, uit de sector van de sanitaire, verwarmings-, airco- en andere technieken. Ze peilde naar de nieuwe tendensen en de toekomstverwachtingen van deze ondernemers. Dit socio-economisch onderzoek, dat elk jaar wordt afgenomen, stelt Bouwunie in staat een representatief beeld te schetsen van de Vlaamse installatiebedrijven en de evolutie die ze doormaken.
Voor het eerst peilde het onderzoek ook naar het profiel van de ondernemers en hun onderneming uit deze sector en kan er een identikit opgesteld worden. De gemiddelde leeftijd van de zaakvoerder is 46 jaar, zij of hij staat al 15 jaar aan het roer van de onderneming dat 1 tot 4 werknemers in dienst heeft. De grootste groep van de ondernemers heeft een diploma van het technisch secundair onderwijs op zak of volgde een hogere opleiding van het korte type.

95 procent van de installateurs is betrokken bij renovatieprojecten en voor maar liefst 68 procent van de installateurs betekent deze markt de belangrijkste broodwinning. In de renovatiemarkt blijft er een erg groot potentieel aan installaties die vervangen moeten worden. Ook bij nieuwbouw blijft de particuliere markt een belangrijke speler. 82 procent van de installateurs is werkzaam op de nieuwbouwmarkt maar voor amper 14 procent is dit de belangrijkste afzetmarkt.

De sector van de sanitaire, verwarmings-, airco- en andere technieken kende de afgelopen 15 jaar een enorme evolutie. Heel wat nieuwe, innoverende en vooral energiebesparende en milieuvriendelijke technieken deden de voorbije jaren hun intrede. Installateurs volgen deze evolutie op de voet en hebben zich de voorbije jaren constant bijgeschoold. Een eerste belangrijke stap is de condensatieketel. Het overgrote deel van de installateurs geeft aan dat ze het plaatsen en onderhouden van deze ketels nu al doet. En ook de hernieuwbare technieken zijn goed gekend. Het overgrote deel van de ondernemers uit deze sector geeft aan dat ze dagelijkse ervaring en grondige kennis van zaken hebben als het gaat om het plaatsen van zonneboilers (80 procent van de installateurs doet dit) en warmtepompen (67 procent).

Sinds 1 januari 2014 is er de verplichting van het minimum aandeel van hernieuwbare technieken bij alle nieuwbouwwoningen. De bouwheer heeft de keuze uit 6 systemen, met grote voorsprong komen de zonneboilers en de warmtepompen op de eerste en tweede plaats te staan, als evidente keuze van de klant. Het zijn dan ook deze technieken die door de installateurs het meest geplaatst worden. 60 procent van de installateurs vindt de verplichting om te investeren in hernieuwbare energie een goede maatregel. Groene energie is de toekomst en het financiële voordeel voor de klant, zijn de belangrijkste argumenten die ze aanhalen. Toch oppert 32 procent dat dit wel de betaalbaarheid van nieuwbouwwoningen kan aantasten.
Belangrijk in het hele verhaal van hernieuwbare energietechnieken zijn de premies en andere voordelen. Een ruime meerderheid, maar liefst 72 procent van de installateurs, vindt het aanbieden van premies en financiële stimuli zoals gerichte premies en belastingvoordelen noodzakelijk tot absoluut noodzakelijk om de klant over de streep te trekken en hem de juiste keuze te laten maken.

Bijscholing in nieuwe technieken is al jaren een must. Vanaf dit jaar kan een technicus hernieuwbare energie zich ook vrijblijvend laten certificeren als specialist ter zake via een officieel certificaat. 44 procent van de installateurs is voor deze erkenning vooral omdat die een meerwaarde geeft aan het beroep. 14 procent van de technici heeft reserves omdat hij of zij zich reeds voldoende opgeleid vindt. Uit de enquête komt ook duidelijk naar voor dat als de erkenning zou gekoppeld zijn aan premies of subsidies voor de klant, dat dan het overgrote deel (93%) deze erkenning zou aanvragen. Zo wordt een klant aangemoedigd om te kiezen voor de beste energievriendelijke installaties en technieken en is hij zeker dat die geplaatst worden door een installateur met de nodige vakkennis.

Ook interessant