Nieuwbouw

Bouwsector kan geen btw-verhoging aan

De federale regeringsonderhandelaars denken serieus na over een lastenverlaging. Dat dergelijke lastenverlaging niet enkel kan via besparingen is te begrijpen en maakt een tax shift verdedigbaar. Bouwunie dringt er wel op aan om een van de voorstellen van de Hoge Raad van Financiën, m.n. het afschaffen van de verlaagde btw-tarieven van 6 en 12%, te negeren.

De bouwsector heeft de laatste 2 jaar bijna 10.000 Belgische arbeidsplaatsen verloren, onder meer als gevolg van de talrijke buitenlandse dienstverrichters die hier actief zijn. Het afschaffen van een van de weinige steunmaatregelen voor de bouw die er nog zijn, t.w. het 6%-tarief voor bepaalde renovatiewerken in de bouw, zal zonder twijfel een sociaal bloedbad aanrichten in de bouw. Particuliere klanten zullen geneigd zijn om opnieuw meer zwartwerkers aan te spreken voor hun verbouwingswerkzaamheden of rechtstreeks in zee gaan met buitenlandse bedrijven die veelal niet alle Belgische regels respecteren en – ook al zouden ze dat wel doen – geen bijdragen of lasten betalen in België.
De afschaffing zal ook een negatief effect hebben op de sociale woningbouw die in het algemeen kan genieten van het 12%-tarief voor nieuwbouw.

Ook interessant