Nieuwbouw

Startsein bouw superschool met eerste Playground van de Toekomst

De Haagse wethouder van Onderwijs, Ingrid van Engelshoven, onthulde afgelopen donderdag een grote speelkei, die symbool staat voor het realiseren van een bijzondere ontmoetingsplek. Middenin de wijk komen de eerste ‘Playground van de Toekomst’ van Nederland en de Brede Buurtschool Plus O3. De wethouder gaf het startsein voor de aanleg van deze speel-, leer- en sportplek voor alle bewoners van de Haagse Rivierenbuurt.

School van de Toekomst

De grote speelkei ligt op het Grevelingenveld. Een plek die al meer dan 100 jaar in het teken staat van onderwijs en ontwikkeling. In 1912 werd hier de Burgerschool aan de Zaanstraat gebouwd, vanaf 1960 was het de Rembrandtschool en in de jaren ’80 werd de nieuwbouw van de Deltaschool geopend. Die werd in 2011 gesloopt om de weg vrij te maken voor ‘de School van de Toekomst’: de Brede Buurtschool Plus O3.

In O3 bundelen Dak Kindercentra, Basisschool Jan van Nassau en welzijnsorganisatie Zebra hun krachten. Samen met bewoners, gemeente Den Haag, woningcorporatie Haag Wonen, wijkorganisaties, sportverenigingen en de Richard Krajicek Foundation maken zij van O3 het middelpunt van de Rivierenbuurt. “Ze dragen allemaal bij aan de ontplooiing en persoonlijke groei van kinderen, bewoners en de wijk”, vertelde John Verhoeff, directeur van de Jan van Nassauschool. “Een prachtig voorbeeld van samenwerking in de wijk. En een plek om jezelf, elkaar en de buurt te Ontwikkelen, te Ontdekken en te Ontmoeten”, verduidelijkte Verhoeff de naam van de school, O3.

Playground van de Toekomst

De ‘Playground van de Toekomst’ wordt een sport- en speelplek met speciale aandacht voor de natuur. De Richard Krajicek Foundation (RKF) wil iedere jongere de mogelijkheid geven te bewegen en sporten in een sociaal veilige omgeving. Dit doet zij met de aanleg van sportieve pleinen (Playgrounds) waar de sportieve mogelijkheden voor jongeren beperkt zijn. Nederland telt inmiddels 105 Playgrounds.

Deze eerste Playground van de Toekomst ‘Into the Wild’ brengt een stukje wilde natuur middenin de stad. “Hij bestaat uit een binnenste ruimte met wildernis, waar kinderen vrij kunnen spelen en een ‘urban’ buitenste ruimte voor sport en spel. Zo leren jongeren zich bewegen in een natuurlijke en in een stedelijke omgeving”, legde Liesbeth Pruijs van RKF uit.
De eerste Playground van de Toekomst komt voort uit de ontwerpwedstrijd die de Richard Krajicek Foundation uitschreef. Architectenbureaus DMAU en OpenFabric wonnen met hun concept ‘Into the Wild’. De realisatie ervan wordt mogelijk gemaakt door de gemeente Den Haag en de VriendenLoterij.

Startsein bouw superschool met eerste Playground van de Toekomst

Belangrijke rol bewoners

Met de Brede Buurtschool Plus O3 en RKF’s Playground van de Toekomst worden sport, spel, onderwijs en natuur met elkaar verbonden. “Alleen met de inbreng en de betrokkenheid van de bewoners wordt dit middelpunt van de wijk een succes”, benadrukte Verhoeff. “Ik heb er alle vertrouwen in dat de Brede Buurtschool Plus O3 samen met de Playground van de Toekomst een voorbeeld zal zijn voor Den Haag zelf en voor andere gemeenten”.

Ook interessant