Nieuwbouw

Veiligheidscertificaten in de bouw- en installatiesector

Bijna twee op de vijf bouw- en installatiebedrijven heeft geen veiligheidscertificaat op zak. Een mogelijke reden hiervoor is dat de vraag hiernaar vanuit opdrachtgeverskant beperkt is. Dit blijkt uit onderzoek van USP Marketing Consultancy dat in het eerste kwartaal van 2014 is uitgevoerd onder 500 bedrijven in de bouw- (B&U en GWW) en installatiesector.

Veiligheid zal de komende jaren hoog in het vaandel staan in de bouw- en installatiesector. Volgens onderzoek van BouwHRM, een initiatief van USP Marketing Consultancy, heeft veiligheid van alle HRM-gerelateerde zaken onder de grote bouw- en installatiebedrijven zelfs de hoogste prioriteit de komende jaren (download hier het onderzoeksrapport). Het hebben van een veiligheidscertificaat is daarbij al een eerste stap in de goede richting. Desondanks is een behoorlijk deel van de uitvoerende bedrijven in de bouw- en installatiesector (39%) niet in het bezit van een veiligheidscertificaat. Het zijn vooral de kleinere bedrijven die minder in het bezit zijn van een veiligheidscertificaat. In de GWW-sector daarentegen, blijken de meeste bedrijven wel een veiligheidscertificaat te bezitten (88%).

Is uw bedrijf in het bezit van een veiligheidscertificaat?
Is uw bedrijf in het bezit van een veiligheidscertificaat?

Opdrachtgevers in de bouw- en installatiesector vragen zelden om een veiligheidscertificaat

Een mogelijke reden voor bedrijven om geen veiligheidscertificaat aan te schaffen, is simpelweg omdat in de bouw- en installatiesector daar weinig om wordt gevraagd. Bijna driekwart van de uitvoerende bedrijven in de bouw en installatie geeft aan dat de opdrachtgever zelden (29%) tot nooit (42%) om een veiligheidscertificaat vraagt. Alleen in de GWW-sector wordt volgens de opdrachtnemers (68%) vaak tot altijd een veiligheidscertificaat geëist door de opdrachtgever. Dat verklaart deels waarom aannemers GWW meer dan andere partijen in de bouw- en installatiesector een veiligheidscertificaat in het bezit hebben.

In hoeverre wordt er door uw opdrachtgever op een veiligheidscertificaat gevraagd?
In hoeverre wordt er door uw opdrachtgever op een veiligheidscertificaat gevraagd?

Het wel of niet eisen van een veiligheidscertificaat is daarnaast ook afhankelijk van het type klus en het type opdrachtgever. Uit het onderzoek blijkt dat opdrachtgevers als overheidsinstellingen (gemeenten, Rijkswaterstaat, Provinciale Staten en Waterschappen), bedrijven en hoofdaannemers nog het meest om een veiligheidscertificaat vragen. Type opdrachtgevers waar met name aannemers GWW veel voor werken.

Ook interessant