Nieuwbouw

Bouw kilometer hoge toren officieel van start

Komende zondag wordt officieel gestart met de bouw van een ruim een kilometer hoge toren in Saoedi-Arabië. Dat heeft de ontwikkelaar van de Kingdom Tower in Jeddah bekendgemaakt. De door Adrian Smith + Gordon Gill Architecture ontworpen wolkenkrabber wordt het hoogste gebouw ter wereld.

Hoewel er geen officiële hoogte is vrijgegeven, wordt de Kingdom Tower ‘minstens 173 meter hoger’ dan de 828 meter hoge Burj Khalifa in Dubai. Deze toren is ook door Adrian Smith ontworpen, toen hij nog werkzaam was voor SOM. De opleveringsdatum is nog niet bekend, maar het gebouw zal niet voor 2018 klaar zijn, verwacht de ontwikkelaar.

De als een omgekeerde naald ogende toren zal plek bieden aan woningen, kantoren, een hotel en volgens de architecten ’s werelds hoogst gelegen uitkijkplatform. Het bouwwerk telt 59 liften, die met een snelheid van tien meter per seconde omhoog of omlaag zullen zoeven. Het vloeroppervlak bedraagt 530.000 vierkante meter.

Met de realisatie is een bedrag van (omgerekend) ruim achthonderd miljoen euro gemoeid. De toren wordt gefinancierd door de Binladin Group, die wordt geleid door familie van Osama bin Laden. De top van het concern had naar verluidt al voor de terroristische aanslagen van 11 september 2001 geen contact meer met de vroegere Al Qaeda-leider.

Meer afbeeldingen vindt u op Architectenweb.nl

Ook interessant