Nieuwbouw

Herstel Nederlandse nieuwbouwmarkt is broos

Er zijn in 2013 in Nederland 14.769 nieuwe koopwoningen verkocht. Dat is 3 procent meer dan in 2012. Daarmee lijkt ook de nieuwbouw koopwoningenmarkt zich langzaam maar zeker te herstellen. Toch waarschuwt NVB Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers dat een definitief herstel nog allerminst ‘een gelopen race’ is. Daarvoor zijn er namelijk nog teveel bedreigingen en zal ook 2014 voor veel bouwbedrijven een loodzwaar jaar blijven.

In de Thermometer Koopwoningen, het halfjaarlijkse onderzoek naar de actuele stand van zaken op de nieuwbouw koopwoningenmarkt, stelt NVB vast dat elk straaltje zon met graagte wordt omarmd. Na jaren van doffe ellende op de woningmarkt snakt iedereen naar goed nieuws. In dat licht bezien noemt NVB het in de Thermometer ook niet meer dan logisch, dat de berichten van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) een paar weken geleden over een krachtig herstel van de woningproductie in 2015 door de sector met gejuich zijn ontvangen. “Dat enthousiasme was er ook in 2012 naar aanleiding van de voorspelling van het EIB dat in 2013 het aantal verleende bouwvergunningen voor huur- en koopwoningen op 76.000 zou uitkomen. We weten inmiddels dat er vorig jaar uiteindelijk slechts 26.000 bouwvergunningen zijn verleend”, aldus Nico Rietdijk, directeur van NVB. “En dat is een all-time-low.” Daarom waakt de brancheorganisatie voor Ontwikkelend Nederland voor al te groot enthousiasme. Zo vormt bijvoorbeeld de grote groep doorstromers met een restschuld een serieuze bedreiging voor de opkrabbelende woningmarkt. Ook de stapsgewijze verlaging van de maximale hypotheek naar uiteindelijk 100 procent én het feit dat per 1 januari van dit jaar vaak tienduizenden euro’s minder kunnen worden geleend, zetten het herstel onder druk. Daarnaast loopt de werkloosheid de komende maanden verder op en kan ook een stijging van de hypotheekrente roet in het eten gooien.

Mede omdat ook veel woningcorporaties een streep door hun bouwplannen hebben gehaald, voorspelt NVB voor veel productiebedrijven nog een loodzwaar jaar. Tegelijkertijd signaleert NVB dat de markt wel voorzichtig aan het uitbodemen is. In 2013 zijn 14.769 nieuwe koopwoningen verkocht. Een stijging van drie procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Voor 2014 verwacht NVB een verdere stijging van de verkoop tot zo’n 18.000 woningen. Ter vergelijking, vóór de crisis werden er jaarlijks zo’n 43.000 nieuwbouwwoningen verkocht. Hoewel die tijden niet meer terugkeren, wijst NVB wel op feit dat we al jarenlang een veel te lage bouwproductie hebben. Ook het kabinet schrijft in de Hervormingsagenda Woningmarkt dat er voor een gezonde woningmarkt een jaarlijkse bouwproductie van 73.000 woningen nodig is. Op basis van de huidige productie is er over zes jaar een tekort van 300.000 woningen. “Dan wordt het echt weer alle hens aan dek”.

Ook interessant