Nieuwbouw

De Mecca Clock Tower heeft de hoogste traplift ter wereld

ThyssenKrupp Access Solutions heeft de top van het op twee na hoogste gebouw ter wereld, de Mecca Clock Tower in de heilige pelgrimsstad Mekka in Saoedi-Arabië, toegankelijk gemaakt voor mensen met verminderde mobiliteit. De top van de indrukwekkende wolkenkrabber, gemarkeerd door de halve maan (Hilal), is nu bereikbaar met een Swing-traplift van ThyssenKrupp Encasa. De traplift overbrugt 18,4 meter vanaf de bovenste verdieping op een hoogte van 569 meter. Het internationale tijdschrift Elevator World benoemde de installatie tot Project van het Jaar 2014, vanwege de exclusiviteit van het project en omdat deze traplift als enige geschikt was om de top van dit gebouw te bereiken.

De trapliftinstallatie in het extreem steile en smalle spiraalvormige trappenhuis van de Mecca Clock Tower bestaat uit 13 raildelen met een totale lengte van 24,8 meter. Hiermee overbrugt de lift in totaal 91 traptreden met een gemiddelde traptreebreedte van slechts 380 mm. De rail maakt 29 bochten en is op de binnenbocht van de trap geïnstalleerd om zo min mogelijk ruimte in beslag te nemen.

Het project van ThyssenKrupp Access Solutions won de 1e prijs in de categorie ‘Platformliften & Trapliften’ en versloeg meer dan twintig concurrerende inschrijvingen. De jury van Elevator World bestond uit vooraanstaande professionals uit de branche. Doorslaggevende criteria voor de award waren bijzonderheid, exclusiviteit, innovatie, originaliteit, creativiteit, te overwinnen uitdagingen, installatiemethoden en –techniek en het gebruik van geavanceerde technologie.

Uitdagende installatie

De Swing-traplift is een product dat volledig op maat gemaakt wordt. Het uitdagende installatieproces en benodigde voorbereidende werk werden hoog gewaardeerd door de jury van Elevator World. Aangezien noch de halve maan op de top, noch de bekleding rond de torenspits gemonteerd waren tijdens de installatie van de traplift, moesten de benodigde metingen volledig met de hand worden uitgevoerd, op een hoogte van 569 meter in de buitenlucht met soms harde wind. Voor deze specifieke taak stuurde ThyssenKrupp Access Solutions een speciaal opgeleide technicus uit de fabriek van ThyssenKrupp Encasa in Nederland, die niet bang was voor hoogtes en – belangrijker – moslim was en daardoor naar Mekka mocht gaan.

Gepatenteerde ASL-technologie

Om de traplift soepel te manoeuvreren op de trap is de lift uitgerust met de gepatenteerde ASL (Advanced Swivel and Leveling)-technologie van ThyssenKrupp Encasa. Dit systeem synchroniseert de aandrijving van de traplift met de geometrie van de rail, waardoor de zitting in een vloeiende beweging door het trappenhuis wordt geleid. Dankzij deze technologie kon de beperkte ruimte tevens optimaal worden benut. Dit maakte de Swing-traplift de enige geschikte oplossing voor deze specifieke omgeving.

De totale installatie van de traplift werd binnen een week voltooid.

Zie ook de video van de Mecca Clock Tower

Ook interessant