Nieuwbouw

BEN-gebouwen vandaag al technisch en economisch haalbaar

De Vlaamse Architectenorganisatie NAV en Agoria hebben op de numeriek historische datum 11/12/13 een zeer succesvol seminarie over Bijna-Energieneutraal bouwen (BEN) georganiseerd in Brussel. Het feit dat er ruim 300 deelnemers opdaagden, toont aan dat de interesse voor dit onderwerp bijzonder groot is. Geen wonder, want zowel het Brussels als het Vlaams Gewest hebben een duidelijk verstrengingspad naar de BEN-woning (E-30) gedefinieerd.

Het is al langer geweten dat het extreem optimaliseren van de gebouwschil d.m.v. isolatie niet de gewenste effecten oplevert naar energiebesparing en betaalbaarheid. Uit recent onderzoek van Agoria in samenwerking met NAV blijkt nu echter dat, mits toepassing van de juiste HVAC-technieken, K35 en een luchtdichtheid van 2 voldoende zijn om E30 te behalen. Dergelijke technieken zullen dan ook ongetwijfeld een steeds grotere rol gaan spelen bij het behalen van lage E-peilen.



Uit het Agoria-onderzoek is tevens gebleken dat, dankzij het gebruik van de juiste HVAC-technieken, E60- en E30-woningen bouwen financieel perfect haalbaar is (< 300.000 euro). Bovendien is, voor een nieuw gebouwde Vlaamse typewoning die klaar is voor de toekomstige normen, het onderlinge prijsverschil tussen beide zeer beperkt. Uit een eveneens uitgevoerde praktijkstudie van 2 woningrenovaties blijkt dat door middel van isolatie een E-peil van 90 kan worden bereikt. Mits toepassing van de juiste HVAC-technieken kan men ook in die markt een lager E-peil bereiken.

Bij niet-residentiële gebouwen werd eenzelfde patroon vastgesteld: ook in dat marktsegment worden HVAC-technieken steeds belangrijker bij het behalen van de BEN-target (E40).

De HVAC-technieken hebben trouwens niet alleen een impact op het E-peil, maar ook op het comfort. Ze beïnvloeden namelijk in grote mate de temperatuur en de luchtkwaliteit van het gebouw. Een Grontmij-studie bevestigde in de praktijk de stelling dat altijd eerst de gebouwschil economisch moet worden geoptimaliseerd om vervolgens door middel van HVAC-technieken het E-peil nog verder te doen dalen tot het gewenste niveau.

Ook interessant