Nieuwbouw

Een passiefwoning in beton:echte energiebesparing!

Architect Philippe de Menten heeft zich gevestigd in Limal, midden in een groene omgeving. Hij vertelt ons het interessante verhaal van de bouw van zijn gezinswoning, uitgevoerd in betonmetselwerk. Deze woning is eigentijds en passief: een elegante leefomgeving die hand in hand gaat met overtuigend thermisch comfort.

“Passief bouwen was niet de uitgangspositie maar meer het resultaat van een reeks puzzelstukjes die op de juiste plaats vielen, met passief als uitkomst”, stelt de architect. Het ontwerpen van dit huis bleek een verhaal van opeenvolgende verrassingen te zijn. Het begon allemaal toen de architect zijn oog liet vallen op een schitterend stuk grond waar al een huis op stond. Er werd een renovatieproject uitgewerkt maar dit mondde uit – tegen alle verwachtingen – in een vergunning om dat huis te slopen en een nieuwe woning te bouwen. Het initiële project werd dus herzien, meer bepaald voor de interne organisatie van de woning.

Passief: zeer rendabel op lange termijn

“Pas bij het contact met de bouwonderneming kwam de passiefkwestie naar boven”, legt M. de Menten uit. “De firma stelde voor om een nauwkeurige thermische studie uit te voeren. Het bleek dat heel weinig verbeteringen nodig waren om te voldoen aan de vereisten voor passiefbouw.” Immers, dankzij de compactheid, de zeer gunstige oriëntatie en de keuze voor beton leverde het gebouw vooraf al zeer hoge thermische prestaties. De verbeteringen die nog toegevoegd moesten worden, bleven in feite beperkt tot gebruik van driedubbel glas en tot het isoleren en luchtdicht maken van de kelders met behulp van pleisterwerk. De meerkosten voor deze wijzigingen waren niet van aard om de toekomstige eigenaars lang te doen twijfelen, zeker gezien de omvang van de energiebesparingen (en dus besparingen tout court) die op langere termijn worden gerealiseerd met een passiefwoning.



De woning is volledig in beton uitgevoerd en voorzien van een dikke laag isolatie. Op de vraag naar het comfort dat hij in de woning ervaart, pakt de architect meteen uit met de thermische inertie die voortvloeit uit de betonnen elementen die de woning samenstellen. Het metselwerk, de betonwelfsels en de betonvloeren leveren dankzij hun massa een aanzienlijke thermische faseverschuiving op, vooral bij grote hitte in de zomer. “Het feit dat de kelders deel uitmaken van het verwarmde volume van de woning heeft ook zijn belang”, benadrukt M. de Menten. “De kelders vormen – afhankelijk van het seizoen – een enorme voorraad aan warmte of aan koelte die het beton geleidelijk afgeeft.”

Beton en passief: een zeer betrouwbaar duo

“Wij zijn in dit bouwproject op geen enkel moment onaangenaam verrast”, vervolgt M. de Menten. “Het gebruik van bouwmethodes die onze Belgische bedrijven kennen en beheersen, vormt een waarborg voor onberispelijke kwaliteit. Dat is des te essentiëler bij de bouw van passiefwoningen, bijvoorbeeld om de luchtdichtheid te garanderen.” Efficiëntie en duurzaamheid: bouwen met beton lijkt dus perfect aangewezen voor de realisatie van comfortabele passiefwoningen want ze zijn economisch op lange termijn. Deze passiefwoning bewijst het nog maar eens op alle vlakken.

Meer info op www.infobeton.be, rubriek “beton en passiefbouw”.

Ook interessant