Nieuwbouw

Nieuwe technologie levert hoogwaardige, geïsoleerde daglichttoetreding

Onlangs is in Engeland één van de grootste sportcomplexen ter wereld geopend waarin gebruik is gemaakt van aerogel-isolatie. St George’s Park is het National Football Centre van de Football Association en de plaats waar de 24 teams van Engeland trainen. De sportfaciliteiten zijn tevens ontworpen om prestaties van wereldklasse te inspireren en tot de University of Football uit te groeien. Het park zal ook een trefpunt zijn waar sport en zaken met elkaar communiceren.

Dit indrukwekkende complex voor meervoudig gebruik is ontworpen door de RedBox Design Group met een focus op coaching en opleiding. Het beslaat 134 hectaren en omvat een replica van het Wembley veld, een overdekt kunstveld op ware grootte, een sporthal, kleedkamers en een centrum voor sportgeneeskunde en wetenschap. Verder is er een vijfsterren Hilton hotel met 142 kamers en een driesterren Hampton by Hilton Hotel met 86 kamers, naast kantoren, conferentie-, banket- en trainingszalen, alles omringd door aangelegde groenvoorziening met harde en zachte elementen.

Van bijzonder belang is het overdekte voetbalveld op ware grootte en de afzonderlijke sporthal. Deze indrukwekkende gebouwen zijn aan de zijkanten verlicht met gebruik van het lichtdoorlatende bekledingssysteem van Kalwall, geleverd door Stoakes Systems Ltd. om een ideale sportomgeving te scheppen door het daglicht gelijkmatig te verspreiden hetgeen verblinding en schaduwen elimineert.



Van verder belang is dat de sporthal het hoogste niveau daglichtisolatie en energie-efficiëntie heeft gemaximaliseerd door gebruik van Lumira® aerogel binnen de 950 m2 Kalwall-bekleding dat rondom is geïnstalleerd. De hoogwaardige isolatie wordt verkregen door panelen met lichtdoorlatend Lumira aerogel te vullen, wat een opmerkelijke U-waarde van 0,28W/m2K oplevert, equivalent aan een massieve muur.

Aerogel, ook wel ‘bevroren rook’ genoemd, is het lichtste massieve isolatiemateriaal met de hoogste isolatiewaarde ter wereld. Lumira aerogel is een hydrofobe aerogel die in de vorm van lichtdoorlatende deeltjes wordt geproduceerd. Elk deeltje bestaat grotendeels uit lucht, tot wel 95%, vervat in een structuur waarvan de poriegrootte kleiner is dan de gemiddelde afstand tussen de vrije weglengte van luchtmoleculen, wat de warmteoverdracht door het materiaal ernstig belemmert.