Nieuwbouw

Eindelijk groen licht voor project Tombeekheyde

Hoewel de eerste steenlegging in aanwezigheid van minister Geert Bourgeois al eerder had plaatsgevonden, was het toch nog even wachten op de laatste vergunningen. Nu deze zijn toegekend, kan er echt werk worden gemaakt van de verbouwingswerken aan het vroegere sanatorium Lemaire in Tombeek bij Overijse. In het gebouw komen 75 assistentiewoningen, voordien ook wel serviceflats genoemd, en een woonzorgcentrum met 93 kamers. Residentie Tombeekheyde, zoals dit wooncomplex voor senioren zal heten, is een realisatie van bouwbedrijf Kumpen uit Hasselt. Het project legt de nadruk op levenskwaliteit, welzijn en comfort. Met de assistentiewoningen richt de bouwheer zich op senioren die op zoek zijn naar een combinatie van zelfstandig wonen en dienstverlening op maat. De renovatiewerken worden vanaf het voorjaar van 2013 voortgezet en zullen voor de lente van 2015 klaar zijn.

Zorgeloos en kwaliteitsvol wonen in een uniek kader
Het voormalig sanatoriumgebouw, dat onlangs nog aan bod kwam in een uitzending van ‘Publiek Geheim’ op Canvas, telt acht verdiepingen. De onderste vier zullen dienst doen als woonzorgcentrum, terwijl de bovenste vier etages worden opgedeeld in 75 comfortabele en functionele assistentiewoningen met een oppervlakte van 50 tot 125m2. “Door de toenemende vergrijzing is er steeds meer vraag naar assistentiewoningen”, zegt ingenieur Gerard Depuydt, consultant voor Tombeekheyde. “Steeds meer senioren denken op een bepaald ogenblik aan verhuizen. Soms is hun huis te groot geworden of is de toegankelijkheid niet optimaal. Bovendien betekent zo’n verhuis dat ze hun vertrouwde omgeving verlaten. Een project als Residentie Tombeekheyde is dan een ideale leefgemeenschap om kennis te maken met leeftijdsgenoten en mensen met dezelfde interesses waarmee ze hun tijd aangenaam kunnen doorbrengen. Sommigen staan ook stil bij het feit dat de mogelijkheid ontstaat dat ze op een bepaald ogenblik ook behoefte zullen hebben aan zorg en dienstverlening. Onze assistentiewoningen zijn volledig afgestemd op de noden van deze senioren.”



Zo zullen de bewoners kunnen gebruikmaken van een aantal basisdiensten, zoals onthaal- en ontvangst, een gemeenschappelijke poetsdienst en een 24/7-permanentie. Ze kunnen dat servicepakket ook à la carte uitbreiden al naargelang hun persoonlijke wensen en behoeften. Residentie Tombeekheyde voorziet ondermeer in een persoonlijke poetsdienst, een taxiservice, een klusjesdienst en een maaltijdservice. De bewoners zullen ook een beroep kunnen doen op een uitgebreid pakket van persoonlijke verzorgingsdiensten, zoals manicure, pedicure en een kapsalon. Verder kunnen ze vrij beschikken over de gemeenschappelijke ontspanning- en ontmoetingsruimtes, waaronder een bibliotheek, TV-kamer, lounge en wellness.

Gerard Depuydt: “Senioren zijn vandaag de dag veel langer actief en ze willen, zolang de gezondheid dat toelaat, zo veel mogelijk van het leven genieten. En dat zal hier zeker kunnen. In feite wordt Residentie Tombeekheyde een beetje een dorp of ministad, te midden van een natuurgebied. Alles is voorzien opdat de bewoners zeker zijn van een optimale levenskwaliteit en echt zorgeloos kunnen genieten van hun oude dag. Ze hebben enerzijds alle nodige privacy, maar aan de andere kant hebben ze ook de mogelijkheid om deel te nemen aan het gemeenschapsleven binnen het wooncomplex. En dat in een unieke, groene omgeving vlakbij Waver en Overijse-centrum en op amper 20 minuten van Brussel en Leuven.”



Renovatie met respect voor authenticiteit
Uniek, zo kan het project inderdaad bestempeld worden. Tombeekheyde bevindt zich in een park van 4 hectare. Maar ook de enorme architecturale waarde van het gebouw draagt bij tot het unieke karakter van dit project. Het voormalige sanatorium Joseph Lemaire, een ontwerp van architect Maxime Brunfault, werd in 1936 gebouwd. Dertig jaar geleden werd het sanatorium gesloten en sinds 1993 is de volledige site beschermd als monument. “Het gebouw stond in 2010 nog op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Geen wonder dus dat dit project aan heel wat eisen moest voldoen om alle noodzakelijke vergunningen te krijgen. De volledige realisatie van het project staat onder het toezicht van het Agentschap Onroerend Erfgoed. De renovatie wordt dan ook uitgevoerd met het nodige respect voor het historische, monumentale en architecturale karakter van het gebouw. Zo wordt bijvoorbeeld de imposante inkomhal volledig in zijn oorspronkelijke staat hersteld. Ook het park wordt volledig heraangelegd volgens de originele plannen. De beplanting wordt wel aangepast omdat het domein gelegen is in een natuurpark van 30 hectare, inclusief een erkend en beschermd Europees rustgebied voor vogels. Deze site is echt een oase van pure rust waar het ook heerlijk wandelen en fietsen is”, aldus Depuydt.

In november worden enkele infosessies georganiseerd waar belangstellenden een gedetailleerde uitleg krijgen over het ganse project. Meer informatie over de exacte data en locaties is te vinden op www.tombeekheyde.be.