Nieuwbouw

Daklozenhuis met beschermende ledgevel

Op 5 oktober wordt in Nijmegen een dak- en thuislozenhuis met een ‘beschermende’ gevel geopend. De cortenstalen gevel beschermt de bewoners tegen verkeerslawaai en zichzelf dankzij de roestlaag die op het metaal ontstaat. In het donker wordt de huid van het gebouw door middel van leds verlicht.

De schil van het door TM2 Architecten ontworpen gebouw Domus bestaat uit een waterkerende folie, een spouwruimte en een corten-stalen beplating met een geperforeerd patroon. De hoeken van het gebouw zijn afgerond, zodat de schil in één beweging doorloopt. In de spouwruimte is ledverlichting aangebracht.

“In de avonduren wordt de ruimte tussen de geperforeerde plaat en de folie aangelicht. Hierdoor worden de oneffenheden van de folie zichtbaar, waardoor de gevelschil in de avonduren transformeert tot een levendige huid”, zegt Tjeerd Timmermans van TM2.

Bescherming bieden behelst volgens TM2 niet alleen het geven van onderdak, maar ook van toekomstperspectief. Laatstgenoemde principe is vertaald in de raampartijen die door de schil heen ‘barsten’ en de verspringingen in het gevelvlak.

Lees verder op Architectenweb.nl