Nieuwbouw

De nieuwe stadshal in Gent: schaamteloos of visionair?

De bouw van de nieuwe stadshal in Gent is ongetwijfeld het meest besproken architecturale project van het moment. Het nieuwe baken, dat ontworpen is door Robbrecht en Daem en Marie-José Van Hee, bevindt zich met z'n in het oog springende façade en z'n forse afmetingen immers te midden van enkele vaste waarden in de historische Gentse skyline. Een schande zegt de één, een verademing vindt de ander. Zelfs Peeters en Pichal, het welbekende consumentenprogramma op Radio 1, wijdde er vorige week de nodige aandacht aan.

Intrigerende architectuur is nooit toevallig, zeker niet als het deel uitmaakt een prestigieus project in het historische centrum van een grootstad. De bouw van de nieuwe stadshal kadert in het grote Kobra-project, een stedenbouwkundige herinrichting van de pleinen en de openbare ruimtes in het historische centrum van de stad. “In Gent hebben we een voetgangersgebied met een grootte van 35 hectare,” licht schepen van Openbare Werken en Mobiliteit Martine De Regge toe. “We wilden de stadspleinen binnen dit gebied een nieuwe invulling geven om het centrum van onze stad nog aantrekkelijker te maken.”

Een project met een grote impact dus, zeker nu het alsmaar duidelijker wordt hoe de opvallende nieuwe stadshal er binnenkort zal uitzien. Schaamteloos of visionair, een kans op een nieuwe toekomst of een verkrachting van het roemrijke verleden? De reacties onder de bevolking zijn al even hevig als verdeeld. Een nieuwe constructie van veertig meter lang, zestien meter breed en twintig meter hoog, en dit bovendien pal tussen enkele publiekslievelingen zoals het stadhuis, het belfort en de Sint-Niklaaskerk: het lijkt een gevaarlijke gok. Toch zijn de architecten bij het bedenken van hun ontwerp niet over één nacht ijs gegaan.

Evenementenplaats
Het verhaal van de nieuwe stadshal begon al in 1996, toen er een eerste ontwerpwedstrijd omtrent de aanleg van een ondergrondse parking op het Emile Braunplein werd georganiseerd. Robbrecht en Daem schreef zich in, maar maakte al meteen duidelijk dat het niet akkoord was met die ondergrondse parking. Toen al stelde het de bouw van een stadshal voor, een idee dat gestaafd werd met schetsen die nog in grote mate gelijken op de monumentale constructie die er momenteel gebouwd wordt. De parking kwam er uiteindelijk niet, en in 2000 werd er een nieuwe wedstrijd ingericht. “Tot onze grote verbazing vroeg men in de opdrachtomschrijving heel wat zaken die wij in 1996 ook al aangebracht hadden,” vertelt Paul Robbrecht. “Het Braunplein moest een ruimte voor evenementen worden en een klein parkje hebben. Men vroeg met andere woorden een evenementenplaats, maar wij waren weer de enigen die een evenementengebouw voorstelden. Hier en daar brachten we wel enkele verfijningen aan, maar in wezen is het ontwerp van 1996 amper veranderd.”

Lees verder op Architectura.be