Nieuwbouw

Eerste huis De Wijk van Morgen opgeleverd

In Heerlen is het eerste gebouw van De Wijk van Morgen opgeleverd. Het woonhuis Knik naar de zon is ontworpen door Addo Frints en Kaj Segers.
De Wijk van Morgen is een programma waarin vier O’s centraal staan: Onderwijs, Onderzoek, Ondernemers en Overheid. Het plan is vier soorten duurzame woongebouwen te realiseren in een nieuwe wijk op het European Science and Business Park Avantis in Heerlen. In het programma worden duurzame technieken ontworpen, bestudeerd en uitgeprobeerd, zodat ze ‘morgen’ in steden, wijken en gebouwen elders in het land kunnen worden toegepast.

Het pand maakt, zoals de naam al zegt, een letterlijke knik naar de zon om het zonlicht op te vangen met de pv-panelen op het dak. Voor het woonhuis zijn zoveel mogelijk duurzame materialen gebruikt.

Frints en Segers vertellen voor de verwarming en koeling van het pand een minimum aan installaties te hebben verwerkt in het woonhuis. “Onderdeel van het installatieconcept is een warmtepomp met verticale sondes. Deze wordt ook gebruikt voor koeling van het gebouw. Daarnaast is een balansventilatie geplaatst met warmteterugwinning.”

Lees verder op Architectenweb.nl