Nieuwbouw

Nu reeds meer vorst- en sneeuwdagen dan vorige winters

De bouw heeft tijdens de voorbije wintermaanden december en januari al meer vorst- en sneeuwdagen achter de rug dan vorige winters. Dat blijkt uit het aantal dagen dat omwille van vorst en blijvende sneeuw de bouwarbeiders recht geeft op een vorstvergoeding. Dit aantal ligt nu al hoger dan vorige jaren voor de ganse winter, zo stelt de Vlaamse Confederatie Bouw vast. Vooral projecten waarvan de uitvoeringstermijn in kalenderdagen en niet in werkdagen is uitgedrukt, veroorzaken bij de bouwbedrijven problemen als periodes van vorst, blijvende sneeuw en regen uitzonderlijk lang aanhouden. De VCB pleit bij de opdrachtgevers voor een verlenging van de uitvoeringstermijnen.

Het aantal dagen dat volgens het Fonds voor Bestaanszekerheid omwille van vorst en blijvende sneeuw recht geeft op een vorstvergoeding, loopt in alle Vlaamse provincies nu al op tot meer dan 30. In bijna al de regio’s in Vlaanderen ligt het aantal vergoedbare dagen tijdens de voorbije wintermaanden december en januari al hoger dan in andere jaren voor de ganse winterperiode. De enige uitzondering is Limburg maar daar hield de winter ook in 2007-2008 en 2008-2009 bijzonder lang aan.

Tijdens de zachte winter 2006-2007 kon in bepaalde regio’s – voornamelijk in het westen van Vlaanderen – normaliter zelfs gans de winter worden doorgewerkt. In ieder geval erkende het Fonds voor Bestaanszekerheid voor deze regio’s geen enkele dag als vergoedbaar omwille van vorst en blijvende sneeuw. In vergelijking daarmee was de winterperiode 2008-2009 al heel wat strenger en de huidige winter zal nog meer vergoedbare vorstdagen tellen dan vorig jaar.

De huidige winterperiode kan dus als uitzonderlijk streng worden bestempeld, bijna vergelijkbaar met de winter 2005-2006. Hoe uitzonderlijk deze winter is, blijkt ook uit de temperatuurgegevens van het KMI (Koninklijk Meteorologisch Instituut). Terwijl de gemiddelde temperatuur voor januari 2,6° bedraagt, steeg de gemiddelde temperatuur tijdens de maand januari van dit jaar geen enkele dag boven het vriespunt.

Dit neemt niet weg dat bepaalde bouwactiviteiten ook bij vorst en blijvende sneeuw verder kunnen worden uitgevoerd, zoals de binnenafwerking in winddichte ruimtes. Nergens is trouwens bepaald dat in de bouwsector bepaalde activiteiten onder een bepaald aantal graden niet mogen worden uitgevoerd. De werkgever moet wel steeds geschikte kledij ter beschikking stellen. Anderzijds is het zo dat bepaalde werken (buitenschilderwerk, asfaltering, metselwerk) onder een bepaalde temperatuur bouwtechnisch gezien niet kunnen worden uitgevoerd. Het aantal dagen dat officieel recht geeft op een vorstvergoeding, vormt wel een betrouwbare indicatie van hoe lang vorst en blijvende sneeuw de werken tijdens een bepaalde winter bemoeilijken.