Duurzaam Bouwen

Wat is het verschil tussen een passiefhuis en een BEN-woning?

Wie een nieuwbouwwoning bouwt, doet dat met de laatste technologieën om de woning energiezuinig, gezond, veilig en duurzaam te maken. Ook op de huizenmarkt duiken de laatste jaren almaar meer energiezuinige woningen op. Naast passiefhuizen zijn er ook heel wat ‘BEN-woningen’, maar wat is het verschil nu precies? En welke woning voldoet aan de strengste normen: een passiefwoning of een BEN-woning?

BEN- versus passiefwoning

‘BEN’ staat voor bijna energieneutraal. Een bijna-energieneutrale woning heeft een netto-energiebehoefte voor ruimteverwarming en koeling die gelijk is aan of kleiner is dan 70 kWh/m2. Het energieverbruik – uitgedrukt in het E-peil – mag niet hoger zijn dan E30.

Een passiefhuis legt de lat nóg hoger. Zo’n huis moet aan de allerstrengste normen voldoen qua duurzaamheid en energieverbruik. De energiebehoefte bedraagt maximaal 15 kWh/m2 en het E-peil is soms zelfs negatief! Dat betekent dat de woning uitzonderlijk goed is geïsoleerd en gedurende bepaalde perioden niet actief verwarmd hoeft te worden. Op die manier spaar je heel veel energie uit.

BEN-woningen veroveren huizenmarkt

In vergelijking met de normen voor een passiefhuis zijn de eisen voor een BEN-woning erg haalbaar en betaalbaar. Omdat een passiefwoning bouwen veel tijd en geld vergt, kiezen almaar meer bouwers voor een BEN-woning. Ook veel bouwondernemingen hebben hun aandacht verschoven van passiefhuizen naar de markt voor bijna-energieneutrale huizen.

Vlaanderen wil uitsluitend energiezuinige huizen tegen 2050

Of je nu kiest voor een passiefhuis – nog altijd het-van-het voor wie begaan is met het milieu én een lage energiefactuur – of een betaalbare BEN-woning, je maakt sowieso een slimme en toekomstgerichte beslissing. De normen voor woningen worden namelijk almaar strenger en met een BEN- of passiefwoning anticipeer je daar slim op. Bovendien wil de Vlaamse regering ervoor zorgen dat alle huizen in Vlaanderen tegen 2050 energiezuinig zijn. Men hoopt ook bestaande woningen energiezuinig te renoveren zodat ze een E-peil van 60 halen. Als je nu een energiezuinige woning bouwt of koopt, zit je alvast gebeiteld!

Ook interessant