Duurzaam Bouwen

Is ecologisch bouwen ook duurder?

Ecologisch bouwen is hip: het is beter voor het milieu en je bespaart ermee op je energiefactuur. Bovendien stelt de overheid steeds strengere energienormen op naar nieuwbouw woningen toe. Helaas vraagt een ecologische woning ook bepaalde maatregelen, zoals de installatie van een warmtepomp en extra isolatie. Deze extra maatregelen kosten natuurlijk ook geld, en die meerprijs schrikt veel mensen af. Maar is een huis bouwen op ecologische wijze ook echt duurder?

Ecologisch bouwen vraagt om een hogere investering…

Wie ecologisch wil bouwen, die zal iets meer moeten investeren. Driedubbele beglazing is duurder dan dubbele beglazing, extra isolatie betekent een extra kost en je moet investeren in zonnepanelen en/of in een warmtepomp. Er valt geen eenduidige meerkost te plakken op het bouwen van een ecologische woning, alles hangt natuurlijk af van jouw wensen: een volledig energie neutrale woning is waarschijnlijk duurder dan een ecologische woning die niet volledig energie neutraal is. Wil je energiezuinig bouwen, dan is het vooral belangrijk om een aannemer en een architect te zoeken die hier reeds enige ervaring mee hebben: zij kunnen je een duidelijke inschatting van de kosten geven.

Om je toch een richtlijn te geven: een woning met E-peil 60 kost gemiddeld 171.000 euro, een woning met E-peil 35 kost gemiddeld 191.000 euro en een woning met E-peil 20 kost je al gauw 200.000 euro.

… maar dat verdien je snel terug

Een ecologisch huis kost meer dan een gewoon huis. Die meerkost verdien je echter snel terug, en het is een investering in de toekomst. Eerst en vooral liggen de kosten voor verwarming, elektriciteit en water in een ecologische woning een stuk lager, waardoor je een aanzienlijk bedrag bespaart op je energiefactuur. Daarnaast is het een investering in de toekomst: de overheid legt steeds strengere energievoorwaarden op aan nieuwbouwwoningen, en ecologisch bouwen zit in de lift. Vandaag is ecologisch bouwen misschien nog niet de norm, maar over enkele jaren zal het dat wel zijn. Bouw je vandaag een niet-ecologische woning, dan is die over tien jaar veel minder waard: je woning verbruikt dan immers veel meer energie dan nieuwe woningen. Investeer je nu iets meer in ecologische maatregelen, dan kan je mee met de concurrentie en daalt je woning niet in waarde.

Ook interessant