Duurzaam Bouwen

Energiezuinig bouwen met een beperkt budget

Energiezuinig bouwen staat tegenwoordig hoog op de agenda. Bij ieder nieuwbouw- en renovatieproject is het één van de punten waarover heel wat gediscussieerd wordt. Bovendien loopt de prijs van de investering in energiezuinigheid en hernieuwbare energie al snel hoog op. Op termijn verdien je die kost terug door te besparen op energiekosten, maar je moet de facturen natuurlijk wel eerst kunnen betalen. Daarom; Duurzaam bouwen met een beperkt budget.

Duurzamer en compacter wonen

Mensen die op zoek zijn naar een woning, staan voor een aantal uitdagingen: huizen en appartementen zijn duur, duurzaam bouwen is broodnodig en in de toekomst zullen we compacter moeten wonen. En dit zonder aan comfort in te boeten. Hoe al die factoren combineren? Geen gemakkelijke opdracht, maar toch is het mogelijk.

Energiezuinig bouwen: goedkopere alternatieven

Tegenwoordig bestaan er technieken die je toelaten om duurzaam te bouwen zonder dat je fortuinen hoeft te spenderen.

Betonbouw

Betonbouw is aan een opmars bezig omdat het perfect beantwoordt aan de vraag naar goedkoper en milieuvriendelijker bouwen. Beton is heel sterk materiaal met een grote draagkracht. Daardoor hoeven de muren niet zo dik te zijn als bij ‘normaal’ metselwerk. Beton heeft ook een hoge isolatiewaarde waardoor je minder hoeft te verwarmen. Bovendien scoort beton ook goed op het gebied van geluidsisolatie. En een bijkomend voordeel is dat de bouw van de woning volledig droog wordt uitgevoerd (uitgezonderd de funderingen) waardoor je woning op een paar weken klaar is.

Houtskeletbouw als bouwmethode

Houtskeletbouw is een snelle bouwmethode. De onderdelen worden prefab gebouwd, waardoor de transport- en bouwkosten binnen de perken blijven. Bovendien gebeurt het buitenschrijnwerk in een atelier en duurt het amper 10 tot 12 weken vooraleer je kan verhuizen.

Bij houtskeletbouw hoeven de muren niet dik te zijn om toch een hoge isolatiewaarde te bereiken. Daarom is deze techniek ook zo geschikt voor energiezuinige woningen. In houtskeletwoningen moet je minder verwarmen omdat hout temperatuur regelende eigenschappen bevat. Dit betekent dat het tijdens de zomer gemakkelijker fris blijft, terwijl het in de winter de warmte behoudt. Resultaat? Een lagere energiefactuur!

Ook interessant