Duurzaam Bouwen

Luchtdichtheid een belangrijke factor voor het E-peil

Een nieuwbouwwoning moet voldoen aan de EPB (Energieprestatie en Binnenklimaat) vereisten. De EPB eisen zijn bij bouwheren echter vooral bekend onder de vorm van het E-peil en het K-peil. Het K-peil van een woning geeft aan hoe in hoeverre je woning in z’n totaliteit goed geïsoleerd is, terwijl het E-peil het energieverbruik of de energieprestatie van een woning en de vaste installaties meet. Uit verschillende onderzoeken blijkt nu dat luchtdichtheid een belangrijke factor is bij de bepaling van het E-peil.

Waarom luchtdichtheid belangrijk is voor het E-peil

Zo’n 25% van nochtans goed geïsoleerde huizen verliezen hun warmte via allerlei spleten en kieren. Op die manier zal je dus veel energie verliezen met een hoger e-peil als gevolg.

Energieverlies via spleten en kieren kan je echter tegengaan door luchtdicht te bouwen. Hoewel mensen vaak zoeken naar ingewikkelde technieken om een lager E-peil te verwezenlijken, is luchtdicht bouwen een zeer eenvoudige manier om het e-peil te laten zakken. Luchtdichtheid kan zorgen voor een daling van 10 tot 12 e-peil punten.

Blowerdoortest of luchtdichtheidstest

De luchtdichtheid van je woning kan je meten via een blowerdoortest of een luchtdichtheidstest. Deze test zal de woning met behulp van een gekalibreerde ventilator in onderdruk en overdruk brengen. Zo worden natuurlijke drukverschillen nagebootst die worden veroorzaakt door de windbelasting op een gebouw. De aanwezige luchtlekken waardoor energie verloren gaat, kunnen op die manier gedetecteerd worden.

Hoe de luchtdichtheid verbeteren?

Elektrische installaties zijn gevoelige punten voor de luchtdichtheid van een woning. Om luchtdicht te bouwen, dien je in de eerste plaats aandacht de besteden aan de plaats van de zekeringskast. Deze installeer je best binnen het beschermd volume van de woning om luchtlekken via elektriciteitsleidingen te vermijden.

Daarnaast plaats je best zo weinig mogelijk stopcontacten, schakelaars en leidingen in de buitenmuur om een perforatie van het luchtscherm te vermijden. Wil je toch stopcontacten of schakelaars in de buitenmuur plaatsen, kies dan voor contactdozen met een verbeterde luchtdichtheid. Let er in dit geval op dat de contactdoos goed aangesloten is op het pleisterwerk.

In woningen die geconstrueerd werd met een luchtdichte folie, bijvoorbeeld bij houtskeletbouw of een hellend dak, plaats je de leidingen best over het luchtscherm. Kan je niet anders dan de luchtdichte folie doorboren, voer de leiding dan door een manchet die nauw om de leiding aansluit en nadien op de luchtdichte laag gekleefd wordt. Ook met behulp van een speciale pasta kan je doorboringen van het luchtscherm perfect behandelen.

Ook interessant