Duurzaam Bouwen

Vlaamse regering krijgt gelijk in dossier biomassacentrale BEE

Vlaamse regering krijgt gelijk in dossier biomassacentrale BEE
Begin mei besliste de Vlaamse regering om geen steun toe te kennen aan BEE, een nieuwe biomassacentrale in Gent. BEE ging in beroep tegen de beslissing. De Raad van State stelde de Vlaamse Overheid vandaag in het gelijk.
De Vlaamse Regering besliste begin mei dat ze geen steun kon toekennen aan BEE Power Gent, een nieuwe biomassacentrale in de Haven van Gent. De aanvrager was er niet in geslaagd om tegen de finale deadline een volledig dossier in te dienen bij het Vlaams Energieagentschap (VEA).

BEE stapte tegen deze beslissing naar de Raad van State. Een beroepsprocedure wegens ‘uiterst dringende noodzakelijkheid’ werd op 9 juni 2016 door de Raad van State verworpen. Op 1 juli 2016 diende BEE daarop een beroep tot nietigverklaring in tegen de beslissing, samen met een schorsingsverzoek. Over dit schorsingsverzoek heeft de Raad van State nu een arrest geveld. De Raad van State stelde de Vlaamse Overheid vandaag in het gelijk.

Dossier terecht onvolledig verklaard

De Raad van State heeft in haar oordeel het eerdere advies van de auditeur gevolgd: BEE voerde op het eerste gezicht geen ernstige middelen aan om de schorsing te verantwoorden. In de redenering van de Raad van State staan het belang van de energiebevoorradingszekerheid en de betrouwbaarheid van biomassaleveranciers centraal. In tegenstelling tot wat BEE beweert, moet de Vlaamse Overheid voor de beoordeling van de volledigheid van een dossier wel degelijk een onderzoek voeren naar de kwaliteit van de aangevoerde gegevens en de betrouwbaarheid van de leveranciers. Dat is volgens de Raad van essentieel belang voor een rendabele exploitatie van de biomassacentrale. De Vlaamse overheid heeft dan ook terecht het leveringscontract met een dubieuze biomassaleverancier buiten beschouwing gelaten en het subsidiedossier van BEE onvolledig verklaard, waardoor het project geen aanspraak meer kon maken op steun via groenestroomcertificaten. De Vlaamse overheid heeft evenmin de rechten van BEE in verband met de hoorplicht geschonden en de negatieve beslissing werd voldoende gemotiveerd.

Minister van Energie Bart Tommelein: ‘Dat de Raad van State de betrouwbaarheid van de gegevens doorslaggevend vindt is veelzeggend. Het was een terechte beslissing om de biomassacentrale BEE geen steun toe te kennen.’

Ook interessant