Verwarming & Sanitair

De zonneboiler doet wat hij belooft

De zonneboiler doet wat hij belooft
Toen de eigenaar van deze villa zijn oude verwarmingsinstallatie moest vervangen, overwoog hij verschillende opties alvorens uiteindelijk te kiezen voor een condensatieketel op mazout in combinatie met een zonneboiler. Een weloverwogen keuze waarmee hij het bedrag van zijn energiefactuur met 30% zag afnemen.

Na zo’n 20 jaar goede en trouwe dienst werkte de oude verwarmingsketel nog naar behoren, maar was het de boiler die de geest gaf. Hoewel hij had kunnen kiezen om enkel het defecte toestel te vervangen, was deze klant zich bewust van het economische potentieel en de milieuvoordelen van de nieuwe hoogrendementsketels. Daarom vroeg hij zijn installateur om hem verschillende offertes te maken, zowel voor een gewone verwarmingsketel als voor een condensatieketel en zelfs met een zonneboiler. “Zoals zo vaak in zo’n geval vroeg de klant me: ‘Wat zou jij doen in mijn plaats?’”, vertelt Arthur De Vos, MazoutExpert-installateur bij J. De Vos & Zonen in Malle (provincie Antwerpen). “We hebben toen de tijd genomen om de verschillende opties met alle pros en contra’s op een rijtje te zetten. Uiteindelijk besloot de klant het erop te wagen om te investeren in de toekomst. Hij had al fotovoltaïsche panelen voor zijn elektriciteitsproductie en wilde op dezelfde weg verdergaan. En dus koos hij voor een condensatieketel in combinatie met een zonneboiler.”

Ontspanningsruimte voor yoga

Een groot deel van de bovenverdieping van de woning is ingericht als ontspanningsruimte voor yoga. De eigenaar is immers yogaleraar en geeft vier avonden per week yogalessen aan groepen van een twintigtal personen. “Het is heel belangrijk dat dit grote volume het hele jaar door correct wordt verwarmd zodat de mensen er zich goed voelen en zich makkelijk kunnen ontspannen”, legt de eigenaar uit.

De installateur hield uiteraard rekening met deze professionele activiteit bij de configuratie van de verwarmingsinstallatie. “We hebben drie kringen aangelegd: één voor de woning, één voor de yogaruimte en een derde voor de productie van sanitair warm water”, legt Guy De Vos, ook MazoutExpert bij het familiebedrijf, uit. “Voor een optimaal rendement is het systeem daarnaast ook uitgerust met weersafhankelijke regeling. Voor de programmering van het verwarmingssysteem koos de klant voor eenzelfde configuratie elke dag van de week.”

Zonneboiler

“De zonneboiler werkt bijzonder energiezuinig”, gaat een van de installateurs, die ook broers zijn, voort. “De boiler omvat drie compartimenten en is uitgerust met 2 zonnewarmtewisselaars, een boven en één onderaan en met een warmtewisselaar voor het extra opladen via de verwarmingsketel. Het bovenste gedeelte van de boiler wordt verwarmd door middel van zonne-energie en pas wanneer de warmwaterbehoefte te groot is of wanneer de zonne-energie niet volstaat, wordt de verwarmingsketel ingeschakeld.

De zonneboiler doet wat hij belooft

Interessante besparingen

Vroeger verbruikten de eigenaars van deze ruime villa in het groen tussen de 3000 en 3500 liter stookolie per jaar, wat niet overdreven veel is als je kijkt naar de grote praktijkruimte op de eerste verdieping die het hele jaar door wordt verwarmd. Een jaar na de plaatsing van de nieuwe verwarmingsketel en de zonneboiler is het stookolieverbruik met ongeveer 1000 liter gedaald. Dat cijfer moet natuurlijk op lange termijn nog worden bevestigd, maar het bevestigt de theoretisch berekende besparing.

3 tips

Als we hen vragen naar welke installatiefouten je best vermijdt bij een dergelijke installatie, halen Arthur en Guy drie aandachtspunten aan:
  1. Als je een concentrisch rookgasafvoerkanaal plaatst, moet je materiaal gebruiken specifiek bestemd voor mazout. (Nota van de redactie: in overeenstemming met de normen NBN EN 15287 - 1&2). Nogal wat mensen weten niet dat modellen voor gas niet geschikt zijn.
  2. Voorzie ook een vuilafscheider, om vuildeeltjes uit het installatiewater van de verwarmingsinstallatie te verwijderen.
  3. Gebruik nooit koperen buis voor de condensaatafvoer.

Ook interessant