Duurzaam Bouwen

Wie wint de innovatie-award de Slimme GEIT?

Wie wint de innovatie-award de Slimme GEIT?
Het energiekwartet minister Tommelein, schepen Ait Daoud, gedeputeerde Lemmens en Pixii-directeur Vanden Berghe tonen hun energievisie en maken de winnaar van de innovatieprijs de ‘Slimme GEIT’ bekend op donderdag 20 oktober 2016 tijdens het NZEB Symposium Passive & Beyond. “GEIT staat hierbij uiteraard voor Gebouw, Energie-efficiëntie, Innovatie en Techniek”, zegt directeur Vanden Berghe.

Welke rol speelt ICT in de bouwsector? “De digitalisering rukt op. Het gebouw van de toekomst zal behalve zeer energiezuinig, vooral een slim ontwerp zijn. Ontwerpers krijgen krachtige tools in handen die concept, planning en uitvoering revolutionair zullen veranderen. Tegelijk hinkt België achterop met een verouderd gebouwenpark. Energiezuinige renovatie is daarbij het toverwoord, maar in de praktijk moeten nog heel wat problemen worden getackeld”, zegt directeur Els Vanden Berghe van Pixii – Kennisplatform Energieneutraal bouwen.

Ongetwijfeld blikvangers van dit symposium zijn Vlaams minister van Energie Bart Tommelein die zijn visie op energiezuinige renovatie uiteenzet, Bart Humbeeck (Pixii) die in primeur een gloednieuwe tool voor de masterplanning van renovatie voorstelt en social innovator Joyce van den Hoek Ostende die op een vernieuwende manier de duurzame renovatie van de bouwsector zelf onder de loep neemt.

Genomineerden voor de Slimme GEIT

De experten van de universiteit Gent, KU Leuven, Universiteit Antwerpen, TU Eindhoven, EnergyVille, Cenergie, BouwNext, ArchiCD, Hysopt en Arcadis zijn allen genomineerd voor de ‘Slimme GEIT’. Op donderdag 20 oktober belichten zij de trends binnen vier grote en actuele thema’s in de bouwsector: slim bouwen, energiezuinig renoveren, dynamisch simuleren en integrated design & BIM.

Antwerps schepen voor Leefmilieu Nabilla Ait Daoud opent het symposium dat ondertussen al aan een vijftiende editie toe is, terwijl haar collega Eerste gedeputeerde van de provincie Antwerpen Luk Lemmens afsluit met de uitreiking van de ‘Slimme GEIT’. “Wie de innovatie-award wint en de opvolger wordt van Ruben Baetens (KU Leuven) maken we uiteraard pas de dag zelf bekend!”

Ook interessant