Duurzaam Bouwen

Houtbouw verovert Brusselse scholen

Houtbouw verovert Brusselse scholen
Tijdens de afgelopen Open Wervendag konden in Brussel twee houtbouwwerven voor scholen worden bezocht door het publiek. "Deze werven weerspiegelen de eerste trends van de enquête over houtbouw die werd gehouden bij vakmensen door Leefmilieu Brussel" benadrukt Céline Fremault, Brussels Minister van Leefmilieu en Levenskwaliteit.
Houtbouw bezit tal van troeven om in te spelen op de milieu- en demografische uitdagingen van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. We denken onder andere aan: de prefabricatie in de werkplaats en de snelle assemblages, het lage gewicht is afgestemd op verhogings- of uitbreidingswerken, de thermische isolatieprestatie en de hernieuwbaarheid en het lokale karakter van hout. In het kader van het Gewestelijk Programma voor Circulaire Economie onderzoeken de Brusselse actoren de commerciële mogelijkheden en de tewerkstellingskansen van houtbouw voor het Gewest.

"Houtbouw is een van de concreetste toepassingen van de principes van de circulaire economie" legt Céline Fremault uit. "Deze bedrijfskolom produceert minder afval, bevordert hergebruik van de grondstof en speelt in op een behoefte aan snelle fabricage voor de bouw van nieuwe scholen in Brussel. Het positieve effect voor het leefmilieu en de levenskwaliteit van de Brusselaars is duidelijk" besluit de Minister.

Volgens een enquête die in maart 2016 bij vakmensen uit de houtbouw werd gehouden door Leefmilieu Brussel in samenwerking met het Platform Houtbouw zou het gebruik van hout bijzonder geschikt zijn voor twee soorten bouwplaatsen in Brussel: verhogingen en uitbreidingen van woongebouwen alsook bouw en renovatie van scholen. Het zijn precies twee houtbouwwerven voor scholen die konden bezocht worden tijdens Open Wervendag 2016.

Houtbouw verovert Brusselse scholen
Don Bosco College - Duurzaam bouwen met houtskelet. DRTB is hier de aannemer.

Ondernemingen Jacques Delens staan in voor de verbouwing en de uitbreiding van de nieuwe Coggeschool gelegen in Brussel. Dit project voldoet volledig aan de passiefnorm en hierdoor komt de duurzaamheidsinstelling van het bedrijf aan bod in dit project. Het bedrijf werkt al jarenlang duurzaam en heeft zich gespecialiseerd in Energie en Duurzaam Bouwen.

Voor het Don Bosco-project koos DRTB ervoor om een geprefabriceerde houtskeletconstructie aan te bieden waarbij de voorkeur uitging naar natuurlijke materialen. Tijdens de projectstudie werd ook al nagedacht over recyclage en selectieve sloop om de milieu-impact van de werf te beperken.

Houtbouw promoten bij het grote publiek is een van de opdrachten van het Platform Houtbouw dat eind 2014 door de Confederatie Bouw werd opgericht. Dit platform wil ook het professionalisme van de verschillende betrokken bouwberoepen optimaliseren (dakdekkers, timmerlieden, schrijnwerkers, algemene aannemers van houtskeletwoningen enz.), grotere synergieën doen ontstaan tussen deze beroepen en samenwerkingsverbanden smeden met andere actoren van de bedrijfskolom. Een eerste grote bijeenkomst van de leden van het Platform zal plaatshebben op 15 september in Brussel.

Ook interessant