Duurzaam Bouwen

Oostende lanceert ambitieus energieplan voor stadsgebouwen

Stad Oostende lanceert een energieplan om de eigen stadsgebouwen energiezuinig te renoveren. Het plan is in handen van EOS Energiehuis Oostende, dat nu al heel wat programma’s voor de Oostendse bevolking en voor bedrijven opzet. Doel van het plan is om de volgende 10 jaar een jaarlijkse besparing van gemiddeld 285 ton CO2 te realiseren. De besparingen die dit de stad oplevert, worden aangewend om de kosten van deze renovaties te financieren.

Energiek Oostende

Dat Stad Oostende het ernstig meent met het klimaatbeleid, is al enkele jaren duidelijk. De stad sloot zich in 2010 aan bij het internationale Burgemeesterconvenant waarin Europese steden en gemeenten zich engageren om tegen 2020 de CO2-uitstoot met 20% te verminderen (t.o.v. 1990). In 2013 resulteerde dat in een klimaatactieplan. EOS Energiehuis Oostende speelt in het Oostendse energiebeleid een belangrijke rol o.m. door voor de bevolking groepsaankopen voor dakisolatie, gas en zonnepanelen te organiseren, energiescans in huizen uit te voeren en goedkope tot renteloze leningen voor energiebesparende ingrepen (zoals dakisolatie, zonnepanelen, verwarmingstoestellen, isolerend glas …) te verstrekken.

“Oostende doet al heel wat om de Oostendse burger te betrekken bij de verschillende klimaatinspanningen maar het is duidelijk dat we als stad ook een voorbeeldfunctie te vertolken hebben.", verduidelijkt schepen en voorzitter van EOS Tom Germonpré, “Daarom stelde EOS de oplossing voor om in samenwerking met de netwerkbeheerder Eandis een plan te ontwikkelen en te coördineren om de stadsgebouwen energie-efficiënter te maken.“

8 energierenovaties

De stadsgebouwen die worden gerenoveerd zijn: het stadhuis, de sportcomplexen Mister V. en De Spuikom, de stedelijke werkhuizen, de groendienst, de bibliotheek Kris Lambert en de Venetiaanse Gaanderijen. De renovatiewerken bestaan o.m. uit de installatie van energie-efficiënte stookplaatsen, het installeren van energiezuinige verlichtingssystemen, het plaatsen van zonnepanelen, het verbeteren van de regeling van de gebouwen… Een mix dus van energiebesparende maatregelen en hernieuwbare energie. Voor elk gebouw werd onderzocht welke mogelijkheden het meest haalbaar zijn….

“Om de energieprestaties te meten worden de gebouwen ook uitgerust met dataloggers die de energieprestaties permanent in de gaten houden”, aldus schepen Martine Lesaffre, die Gebouwenbeheer onder haar bevoegdheden telt. “Op die manier kunnen we de resultaten op regelmatige tijdstippen communiceren met de bevolking. “

Een break-even na 10 jaar

De kosten van de renovaties worden geraamd op 2 miljoen euro. Hiervoor wordt een lening aangegaan die, verspreid over 10 jaar, wordt terugbetaald. De gemiddelde terugverdientijd van de verschillende maatregelen wordt ook geraamd op 10 jaar. Op die manier betaalt de investering in de stadsgebouwen zichzelf terug.

Stad Oostende lanceert ambitieus energieplan voor stadsgebouwen

Ook interessant