Duurzaam Bouwen

Minister van Energie huldigt meest energiezuinige woning van het land in

Vergeet passiefhuizen! In de noorderkempen wordt een huis gebouwd dat niet alleen erg weinig energie verbruikt, maar ook zelf stroom opwekt. De woning van de toekomst, volgens zonne-energiespecialist IZEN. Vlaams minister van Energie, Bart Tommelein, zet sterk in op hernieuwbare energie. Op maandag 27 juni huldigde hij de zuinigste woning van het land dan ook officieel in.

Met dit project wil installatiebedrijf IZEN energy systems samen met haar partners Architect Jef Faes en Studiebureau Cobbaut aantonen hoe verschillende (energie)technologieën kunnen samenwerken in een woning. De norm voor nieuwbouwwoningen ligt vandaag op een energiepeil van E50, studiebureau Cobbaut berekende onafhankelijk dat dit huis eindigt op E-61. De woning dekt op die manier zelf alle energiebehoeften, inclusief mobiliteit.

Minister van Energie Bart Tommelein: ‘Dit huis produceert méér energie dan dat het verbruikt. Het is een prachtig voorbeeld van hoe de bouwsector creatief nadenkt over energiezuinig wonen. Hernieuwbare energie speelt daarbij een sleutelrol. In deze woning gaat energie-efficiëntie samen met een optimaal wooncomfort. Dit is absoluut de toekomst.’

‘Toen ik het huis renoveerde, wilde ik er eens alles insteken wat ik kende van hernieuwbare energie-oplossingen’, zegt Gie Verbunt, bezieler van het Molenhuisje. Als CEO van IZEN, de marktleider wat betreft rooftop zonnepanelen in België, heeft Verbunt meer dan 30 jaar ervaring in de sector, en dus een hele resem ideeën. Het huis is uiteraard sterk geïsoleerd, en wordt verwarmd met zonnecollectoren. Ook het warme water komt daarvan, en in het ventilatiesysteem wordt de warmte gerecupereerd. Stroom krijgt de woning van de speciaal in het dak geïntegreerde zonnepanelen, maar die produceren dus veel meer dan nodig is.

‘Je zou met die extra stroom bijvoorbeeld gratis kunnen rijden met een elektrische wagen’, aldus Verbunt. ‘Met dit project wilden we alles wat we met IZEN doen en aanbieden, samenbrengen in een soort energieneutrale getuigenwoning. Een huis dat bewijst dat we ons in de toekomst volledig kunnen loskoppelen van het energienet. En bovendien een mooi huis. Zeker de zonnepanelen die in het dak zijn ingewerkt zien er geweldig uit. Dat is het dak, en het huis, van de toekomst.’

Ook interessant